Ook de groene kapper raakt soms de weg kwijt in het woud aan keurmerken

Nooit gedacht dat aan haren knippen iets viel te verduurzamen. Verkeerd gedacht, zegt Penny de Vree van kapperszaak Puur Geknipt in Dordrecht. Maar wat maakt deze kapper dan zo groen?

Van alles, vertelt De Vree. Koelkast en wasmachine hebben het zuinigste energielabel, eco-label A+++, de boiler is een eco-exemplaar en de energie komt van leverancier Greenchoice. Een klant krijgt losse thee in een zeefje in een glas, geen theezakje, afval wordt gescheiden en in de tuin staat een compostvat. De handdoeken zijn van bamboe en door de hele zaak staan luchtzuiverende planten. Ook is er een duurzaamheidsbeleid dat de kappers verplicht zo zuinig mogelijk om te gaan met producten en water. De stijltang en föhn moeten op de eco-stand.

Bij Puur Geknipt staan cosmeticamerken O'Right en Natulique in de kast. "O'Right is wat betreft de inhoud én verpakking bezig met duurzaamheid", zegt De Vree. "Het merk weigert bijvoorbeeld proefmonsters te maken." En Natulique maakt haarverf met een minimaal percentage PPD, de stof die de verf dekkend maakt, maar die ook allergie kan veroorzaken. Al jarenlang woedt er een discussie of PPD kanker kan veroorzaken. "In Natulique zitten geen ammonia en parabenen en een te verwaarlozen percentage PPD", zegt De Vree.

Hoewel de mogelijkheid tot permanenten er wel is - daar heeft De Vree ook de minst schadelijke vloeistof voor uitgezocht - heeft er sinds het openen van de zaak een half jaar geleden nog niemand om gevraagd, zegt ze. Binnenkort vervalt die optie dan ook. Het onnatuurlijkste product in haar salon is haarlak, waar je niet aan ontkomt bij opgestoken kapsels als bruidskapsels. De lak is ook van Natulique en mag niet onnodig worden gebruikt. Het enige waar De Vree nog een oplossing voor zoekt, is het afgeknipte haar. "Het kan niet bij het compost omdat er veel gekleurd haar bij zit. Maar de verbranding van haar - via het restafval - is niet milieuvriendelijk."

Dat is nog maar de vraag, zegt Ingrid Aaldijk van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. "Van de Vereniging van Afvalbedrijven mag haar niet in de GFT-container. We weten niet of het thuis composteerbaar is. Bij het verbranden van restafval wordt (een beetje) energie teruggewonnen en er gelden strenge normen voor de rookgassen. Geverfd haar zal daarbij niet extra slecht zijn ten opzichte van niet-geverfd haar."

Haarlak is veel problematischer, zegt Aaldijk. "Daar kunnen vluchtige organische stoffen (VOS) inzitten die bijdragen aan smogvorming, zoals butaan en propaan. Het aandeel van persoonlijke verzorgingsproducten in de totale uitstoot van VOS is ongeveer 6,5 procent. Dat is aanzienlijk, zeker als je bedenkt dat die uitstoot meer dan is verdubbeld in de afgelopen 20 jaar."

Bovendien zijn drijfgassen in haarlak en -spray slecht voor de gezondheid, zegt Rosa Gärtner, die onder de naam Pura Liv al vijf jaar blogt over eco-cosmetica. "Vaak zitten er weekmakers en kleine kunststofdeeltjes in die in het slijmvlies, de poriën en zelfs in de longblaasjes kunnen doordringen."

Ook op de producten van O'Right valt één en ander af te dingen, zegt ze."Het 'Eco Promise'-symbool dat O'Right op de website heeft staan, is geen bestaand onafhankelijk keurmerk voor natuurlijke cosmetica, zoals BDIH, Ecocert of Natrue, maar een belofte van het merk zelf over de ingrediënten en verpakkingen."

En die belofte wordt niet waargemaakt op de ingrediëntenlijst. In de groene thee shampoo zit de stof cocamidopropyl betaïne, door de Amerikaanse Vereniging van Dermatologen in 2004 uitgeroepen tot allergeen van het jaar. Ook zitten er de synthetische conserveringsmiddelen methylisothiazolinone en climbazole in. De toegestane concentratie van de eerste stof is vorig jaar door het Europees Wetenschappelijk Comité voor consumentenveiligheid scherp naar beneden bijgesteld vanwege de kans op allergie.

De Recoffee haarolie van O'Right is evenmin een natuurlijk product. Recoffee olie is volgens O'Right gewonnen uit koffieprut, maar Gärtner heeft er nog nooit van gehoord. "De rest van het product bestaat uit siliconen, die een laagje over je haar heen leggen die het doen glanzen maar niet verzorgen. Siliconen zijn slecht voor je haar en het milieu. Ik vind het pure greenwashing."

De Vree schrikt van die typering. "Ik heb juist voor O'Right gekozen omdat ik dacht dat dat merk goed bezig is. Het heeft mij ook gezegd dat hun ingrediënten gecertificeerd zijn door Ecocert en het Amerikaanse keurmerk USDA. Ik weet dat ze in 2014 de siliconen uit hun shampoos hebben gehaald en ze hebben mij verzekerd dat er in de rest van hun producten ook geen siliconen zitten. Ik ga dit bij O'Right navragen. Als ze toch nog siliconen gebruiken, verdwijnen deze producten uit het assortiment. De Recoffee haarolie heb ik al uit de kast gehaald."

Kritische blik op producten en diensten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden