Ook de Britse Labourpartij zou 'vuil geld' hebben gehad

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Na de Britse Conservatieve Partij is ook Labour in opspraak geraakt over bijdragen van twijfelachtige weldoeners.

Labour, dat vorige week zijn best de Conservatieven aan de schandpaal te nagelen over omstreden schenkingen aan de regeringspartij, ontkende fel berichten in de Britse pers dat de partij 300 000 pond (ruim acht ton) zou hebben gekregen van de Grieks-Cypriotische zakenman Charilaos Costa. Net als de Turks-Cyprioot Asil Nadir die 1,3 miljoen gulden overmaakte naar de Conservatieve Partij van premier John Major, wordt Costa verdacht van fraude en - net als Nadir - wist hij aan de Britse justitie te ontkomen door naar Cyprus te vluchten.

De Britse socialisten gaven toe dat Costa - een textielbaron - in 1987 en '90 in totaal ruim 30 000 gulden in de partijkas heeft gestort. Beschuldigingen dat de vroegere Labourleider Neil Kinnock geld van de zakenman zou hebben aangepakt, werden van de hand gewezen. Het Labour-partijbestuur zal naar verwachting morgen besluiten de bijdragen van Costa terug te storten als blijkt dat het inderdaad om 'vuil' (gestolen) geld gaat.

De Sunday Times deed dit weekeinde nog een aantal opzienbare onthullingen over buitenlandse weldoeners van de Conservatieve Partij, die weigert namen van donateurs te noemen. Een aantal van hen blijkt betrokken bij dubieuze zaken als wapenhandel, fraude en belastingontduiking. Nummer twee op de lijst van grootste gevers (na de Griekse zakenman John Latsis die het kolonelsregime in zijn land ondersteunde) is Octav Botnar, de gewezen directeur van Nissan-Groot- Brittannie. Deze van oorsprong Roemeen verblijft in het buitenland, wordt beticht van belastingontduiking voor 270 miljoen gulden en zou bijna drie miljoen naar de Conservatieven hebben overgemaakt. Verder is volgens de Britse krant voor miljoenen vanuit Hong Kong in de Torykas gestort, ondermeer door Li KaShing - rijkste zakenman van de Britse kroonkolonie, op de vingers getikt wegens effectenhandel met voorkennis, T T Tsui, wapenhandelaar in Hong Kong, en een zakenman die door de Amerikaanse justitie wordt genoemd in een rapport over de 'Triaden', de Chinese mafia.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden