Ook de bezoekers van de dierentuin moeten bananen gaan eten

Omry Einav met haar man en kinderen in de Apenheul. 'In Nederland wordt vooral frituur, vet en zoet gegeten in pretparken.'Beeld Koen Verheijden

De helft van de Nederlanders is te dik, stelt het CBS. Ook attractieparken trekken zich dit probleem aan. Zij willen meer gezonde voeding op hun menukaart.

Dat friet, frikadellen en cola in een pretpark of dierentuin minder gewoon zijn dan het lijkt, blijkt wel uit de reactie van een Israëlisch gezin dat de Apenheul bezoekt. "Gezondere voeding in pretparken? Wat toevallig dat je het vraagt", zegt Omry Einav. "Het viel ons al op dat in Nederland vooral frituur, vet en zoet wordt gegeten in pretparken."

Ze hebben zelf hun eten meegebracht: kleine pannekoekjes, komkommer en paprika. Dat was de les van een eerder bezoek aan het Openluchtmuseum in Arnhem. Friet en ijs, zagen ze. Heel anders dan in Israël, waar je salades, fruit en 'echt vlees' kunt bestellen. Dat er gisteren in De Apenheul allerlei pret- en dierenparken bij elkaar kwamen om te spreken over gezondere voeding, vinden ze dan ook een prima idee.

Meer fruit in de dierentuin

Gezond Uit heet de organisatie die het congres organiseerde. Daarin werken adviesbureau Schuttelaar en partners en twaalf attractieparken samen om de menukaarten uit te breiden met salades, fruit en gezondere drankjes. De Apenheul doet er aan mee, net als Artis, Duinrell, Hellendoorn, Burgers Zoo en het Dolfinarium.

De beweging naar gezondere snacks bij dagattracties is al enigszins terug te zien op de menukaarten, want er is vraag naar. Maar het kan sneller, vindt de initiatiefnemer van Gezond Uit, Suzanne van der Pijll. Op het congres wisselen leden en niet-leden van Gezond Uit daarom ervaringen uit. Staatssecretaris Paul Blokhuis spoort ter afsluiting de pretparken nog eens aan tot het aanbieden van meer snacks van groente en fruit.

"Het CBS zei deze week dat de helft van Nederland overgewicht heeft", zegt de directeur van de Apenheul Roel Welsing. "Dat gaat ons ook aan. Wij hebben ook friet, maar wel minder zout en op een verantwoorde manier gefrituurd. Wij hebben namelijk samen met Remia biologisch frituurvet ontwikkeld. De kroketten zijn ook biologisch en we hebben vegetarische kroketten. Je kunt zeggen: 'Geen friet meer'. Maar dat werkt niet. Dan stoot je mensen af."

Gezond wordt volgens Welsing al snel in één adem genoemd met niet leuk. "Wonderlijk, want er zijn legio voorbeelden van gezond eten dat wel leuk is."

"Broodjes in de vorm van dolfijnen in het Dolfinarium of in de vorm van aapjes in de Apenheul", vult Van der Pijll aan. "Dat is voor kinderen aantrekkelijk. Ook bij schoolreisjes kun je meer doen. Vaak krijgen de kinderen een menu van friet en ijs. Halveer dat frietje, doe er iets van fruit bij en een drankje op waterbasis. Zo kun je gedrag sturen. Dat wil niet zeggen dat alle ijsjes, friet en kroketten het park uit moeten, helemaal niet, maar bied wel meer variatie."

Iets lekkers

Dat er in de Apenheul al salades en fruit te krijgen zijn, was bij Sasja Gerritsen nog niet bekend. "In mijn perceptie kun je in attractieparken alleen maar friet en ijs krijgen", zegt ze. Haar kinderen Bloem en Jippe en vriendinnetje Azalia eten een appel. Meegebracht van thuis. "Een ijsje mag best hoor, maar de basis van het eten moet wel goed zijn."

En ja, dat kan best lekker zijn, zeggen de kinderen. Pasta bijvoorbeeld, dat vindt Jippe lekkerder dan friet, terwijl Bloem zegt dat er in huize Gerritsen elke week zeven komkommers worden gegeten. "We zijn er verslaafd aan."

"En toch", zegt Sasja, "na een appel vragen de kinderen vaak of ze nu iets lekkers mogen."

Wat dat is? "Een snoepje, een koekje of chips", zeggen Bloem, Jippe en Azalia.

Lees ook: 

Kinderen hebben zeven keer vaker overgewicht dan in jaren zeventig

Het percentage kinderen met obesitas is in de afgelopen veertig jaar verzevenvoudigd. Dat meldt de World Health Organization (WHO) naar aanleiding van een grootschalig onderzoek in 2017. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden