Ook DA-winkels dreigen uit het straatbeeld te verdwijnen

Drogisterijketen kan niet aan verplichtingen voldoen

De ene na de andere DA-drogisterij sloot de afgelopen jaren al de deuren. In Middelburg, Vlissingen, Enschede, Alphen, Vianen, Mijdrecht, Goirle en ga zo maar door. De zelfstandige ondernemers konden meestal de hoge huur die het moederbedrijf in Zwolle van hen vroeg niet meer opbrengen.

Er zijn nog 266 DA-winkels, maar ook de eigenaren daarvan krijgen het lastig nu het hoofdkantoor bij de rechter uitstel van betaling heeft aangevraagd.

De algemeen directeur van de DA Retailgroep, Henk Castelijns, geeft de lokale ondernemers min of meer de schuld. Te veel van hen hebben het contract met DA niet verlengd en zijn naar een andere aanbieder overgestapt. Daardoor raakte het hoofdkantoor van DA veel omzet kwijt.

Castelijns ziet ook dat de lokale franchisenemers het op het moment moeilijk hebben. Veel van hen konden de rekeningen niet meer betalen. Nog een reden waardoor DA Retailgroep in problemen is gekomen.

Bas Harmse, eigenaar van een DA-winkel in Wormerveer en van drie webwinkels, vindt het flauw dat ondernemers klagen over de hoge huur. "Ik zit zelf in een pand tussen de Albert Heijn en Blokker. Dan weet je dat de huur hoog is. Deze spreek je trouwens zelf met het moederbedrijf af, dus dan kan je daar niet achteraf over klagen, vind ik."

Dat de directeur naar de franchisenemers wijst, vindt Harmse, die tevens bestuurslid is van de Koninklijke Nederlandse Drogisten Bond (KNDB), ook niet helemaal terecht. "DA Retailgroep heeft zelf zeven winkels, een webshop, een hoofdkantoor en een distributiecentrum. Daar werken 212 mensen. Dat lijkt mij nogal veel."

De ondernemer uit Wormerveer wijdt de moeilijke tijden aan de economische crisis van de afgelopen jaren. "Het consumentenvertrouwen lag laag. Maar er was ook sprake van overbewinkeling. Dat kon eigenlijk niet zo doorgaan. Veel winkels zijn dus gesneuveld. Dat is vervelend, maar laten we hopen dat de beste zijn overgebleven en dat die het wel redden."

Een ander pijnpunt is concurrent Kruidvat dat veel mensen trekt met lage prijzen. Of het nou shampoo is of tandpasta, bijna altijd is het drie voor de prijs van twee. Of zelfs twee voor de prijs van één. "De verzorgingsproducten krijg je tegenwoordig bijna cadeau", zegt Harmse. Andere drogisterijen moeten daar wel in meegaan. "Wij ook. Dat kost veel marge."

Het schijnt dat Etos het ook lastig heeft. Volgens analisten komt dat door het dure imago van die Ahold-keten. De winkels van DA en Etos zijn te netjes. Zeker vergeleken met Kruidvat.

Al zeggen anderen juist weer dat de luxe uitstraling hun kracht is. Veel DA-winkels hebben er een parfumerie bij die enorm wordt gewaardeerd door de klant. Harmse: "Onze klanten zijn tevreden over de formule van de winkel. Wij zijn ook een gezond bedrijf. Het is jammer dat het bij het hoofdkantoor rammelt. Heel jammer, want DA is een mooi merk."

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor de franchise-ondernemers. Als de aanvoer van producten stil komt te liggen, hebben zij wel een groot probleem. Daar lijkt vooralsnog geen sprake van. Het distributiekantoor en servicekantoor in Zwolle blijven voorlopig operationeel. Maar de vraag is voor hoe lang.

Harmse heeft er vertrouwen in dat het merk overeind blijft. "Desnoods na een doorstart, en als DA toch failliet gaat, kunnen de ondernemers misschien gezamenlijk het merk kopen."

undefined

Drogisten Associatie stamt uit Tweede Wereldoorlog

De DA-keten is opgericht in de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam met als achterliggende gedachte dat drogisten elkaar moeten helpen. DA staat dan ook voor Drogisten Associatie.

Nu staat het hoofdkantoor in Zwolle. DA telt in totaal 266 winkels maar die worden bijna allemaal door een zelfstandige ondernemer gerund. Zij maken gebruik van de DA-formule, maar zijn financieel onafhankelijk van het moederbedrijf. Gisteren vroeg de DA Retailgroep uitstel van betaling aan bij de rechter. De banen van 212 medewerkers staan op de tocht.

Het distributiecentrum blijft nog wel zijn werk doen. Mocht het komen tot een daadwerkelijk faillissement van DA, dan kunnen de franchisenemers in principe onder een andere naam hun winkelbedrijven alsnog voortzetten. Maar deze ondernemers hopen op een doorstart van hun associatie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden