Wereldarmoededag

Ook corona krijgt de arme Rotterdamse wijk BoTu er niet onder. ‘We creëren een community’

Vrijwilliger Alida Adriaan helpt een klant van de Rotterdamse weggeefwinkel. 

 Beeld Arie Kievit
Vrijwilliger Alida Adriaan helpt een klant van de Rotterdamse weggeefwinkel.Beeld Arie Kievit

De Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken (BoTu) telt veel arme bewoners. Maar bij de pakken neerzitten, ho maar. Ook in coronatijd geldt hier het Rotterdams credo ‘niet lullen maar poetsen’. Zo ontstond ook weggeefwinkel Yess! waar de armste bewoners gratis levensmiddelen krijgen.

In BoTu valt er nog wel wat te poetsen, ondanks alle inspanningen van onder meer gemeente, bewoners en ondernemers om hardnekkige sociale problematiek aan te pakken. In 2028 wil Bospolder-Tussendijken de veerkrachtigste wijk van Rotterdam zijn. 19,4 procent van de inwoners van Tussendijken is arm, volgens de laatste cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau uit 2017. Bospolder spant in Rotterdam de kroon met 20,8 procent arme inwoners. Hoe dat in de praktijk eruitziet?

“Als alleenstaande moeder met twee kinderen moest ik rondkomen van 60 euro per week als leefgeld”, vertelt Jade Corsica. “Ik ging soms met honger naar bed omdat ik alleen eten had voor mijn kinderen.” Corsica is BoTu-bewoner en een van de dertig vrijwilligers die de pop-upsupermarkt Yess! in de wijk beheert. Deze ‘weggeefwinkel’ ontstond in coronatijd. Ze krijgen donaties zoals brood en groenten van winkels uit de buurt en geven deze door aan buurtbewoners die het nodig hebben. Anders dan bij de Voedselbank hoeven die hun inkomen niet aan te tonen.

BoTu, gelegen in Rotterdam-West, telt 14.000 inwoners. 70 procent van hen heeft een niet-westerse achtergrond. Het maakt deel uit van stadsdeel Delfshaven en telde tot deze week 271 positieve coronatesten per 10.000 inwoners. Bijna driekwart van de huishoudens heeft een laag inkomen en een op de vijf huishoudens leeft van een bijstandsuitkering.

‘We creëren een community’

Sinds de opening in juni ziet initiatiefnemer Nico van Splunter van Delfshaven Helpt dagelijks 100 tot 150 gezinnen die zich bij het uitgifteraam melden. “In de eerste weken van corona hebben we met vrijwilligers als acute hulp 750 voedselpakketten rondgebracht in de wijk”, zegt Van Splunter. “Maar dat kostte veel tijd en organisatie. Eigenlijk moet ik gewoon een winkel hebben, dacht ik toen.” Een pand dat ze van een woningcorporatie gratis mochten gebruiken werd door bewoners razendsnel opgeknapt en ingericht als deels winkel en deels ontmoetingsruimte.

“Een winkel met liefde en aandacht”, omschrijft Van Splunter Yess!. “De coronacrisis heeft armoede zichtbaarder gemaakt, zeker in dit deel van de stad. Mensen hebben meerdere, vaak zwart-betaalde baantjes, zoals oppassen of schoonmaken. Door de crisis zijn die weggevallen. Het raakt me zo dat mensen zo bezig zijn met hun eigen struggles dat ze niet meer weten hoe het anders kan. Daarom heb je hier huiskamers zoals deze nodig, dicht bij de mensen. Hiervandaan organiseren vrijwilligers en bewoners activiteiten om bijvoorbeeld eenzaamheid tegen te gaan. We creëren een community waar vroegsignalering van armoede het afglijden naar erger moet voorkomen.”

Zo moet een informeel leertraject de winkelvrijwilligers voorbereiden op een baan: ze sparen hun vrijwilligersvergoeding op om er een opleiding van te betalen.

Corsica zit in de raamopening, vanwaaruit ze klanten helpt aan bijvoorbeeld een zak brood. “Veel mensen weten niet dat armoede ook in eigen land bestaat, en niet alleen op tv in Afrika. In Rotterdam gaat het goed waar het licht schijnt. Ik had het gevoel dat ik in een donker blok zat, maar Yess! betekent veel voor me; de andere vrijwilligers zijn familie van me geworden. Ik ben nu schuldenvrij en van het geld van mijn vergoeding wil ik een opleiding volgen voor sociaal maatschappelijk werk. Dat is mijn droom en hier kan ik alvast oefenen.”

Lees ook:

Kamerleden, probeer het eens: leven van 50 euro per week

De armoedeproblematiek is structureel. Politici moeten echt iets doen, schrijft Annemarieke van Egeraat, programmaleider van Warm Rotterdam.

De postbode ziet achter welke brievenbussen de problemen opstapelen

Als postbode in Rotterdam-Zuid ziet Ahmed Abdillah achter welke brievenbus de problemen zich opstapelen. Daarom leidt hij wethouder Grauss van armoedebestrijding rond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden