Ook ChristenUnie-aanhang kiest nu voor Wilders

Fractieleider van de ChristenUnie Andre Rouvout en Roel Kuiper, lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Foto: anp Beeld
Fractieleider van de ChristenUnie Andre Rouvout en Roel Kuiper, lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Foto: anp

Het CDA verliest disproportioneel veel in de streken van het land die tot voor kort als bolwerken werden beschouwd. In de provincies Noord- Brabant en Limburg, uiteraard, maar het verschijnsel is breder.Het CDA is van oudsher sterker op het platteland dan in de steden. Woensdag werden de grotere verliezen echter juist op het platteland geleden en bleef het verlies in de allergrootste steden relatief beperkt.

Voor de ChristenUnie is het beeld nog veel dramatischer. De tien gemeenten waar de ChristenUnie woensdag het meest verloor, met verliespercentages van 9,2 procent (Veenendaal) tot 20,3 procent (Bunschoten), horen zonder uitzondering tot het thuisland van de partij van partijleider André Rouvoet.

Het wordt voor Rouvoet nog dramatischer. Was het CDA in de biblebelt al eerder op zijn retour, de ChristenUnie had er tot nog toe altijd vaste voet aan de grond. Tot deze Statenverkiezingen, waaraan ook de PVV meedeed. In dertien gemeenten waarin de ChristenUnie het meest verloor, behaalde Geert Wilders' PVV puike verkiezingsuitslagen. De winstpercentages komen vaak dicht bij het verliespercentage voor de ChristenUnie, waaruit toch op zijn minst de suggestie naar boven komt dat ChristenUnie-kiezers in die gemeenten er geen moeite mee hadden dit keer voor de PVV te kiezen. Een conclusie die Rouvoet behoorlijk onrustig moet maken. Hij tracht zijn partij immers vooral te profileren als een christelijk-sociale partij.

In de gemeente Oldebroek is de overgang van ChristenUnie-kiezers naar de PVV wel heel opvallend. De meeste partijen behaalden in die gemeente ten westen van Zwolle grosso modo hetzelfde resultaat als vier jaar geleden. Maar twee uitslagen wijken af. De ChristenUnie verloor 11,2 procent (van 34 naar 22,8 procent), terwijl de PVV in één klap 8,5 procent haalde.

Oldebroek is een van die gemeenten waar de teloorgang van de christelijke politiek duidelijk zichtbaar is. Haalden CDA en ChristenUnie bij de Kamerverkiezingen van 2006 nog een absolute meerderheid (53,7 procent), in 2007 was de meerderheid al verspeeld. Woensdag haalden de twee partijen met de c in de naam samen 45 procent.

Maar het kan erger. Iets westelijker aan de oevers van de randmeren, in Bunschoten, scoorden CDA en ChristenUnie in 2006 maar liefst 77 procent. Het duurt niet lang meer of de kritische grens van vijftig procent is naar beneden gepasseerd. Afgelopen woensdag waren ChristenUnie en CDA gereduceerd tot precies de helft van het aantal stemmen. Hetzelfde verhaal geldt voor uitgesproken christelijke gemeenten als Urk en het Gelderse Putten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden