'Ook christelijke psycholoog moet toegankelijk blijven'

INTERVIEW | CDA-senator dreigt wetsvoorstellen te torpederen

Het is een serieus dreigement, benadrukt CDA-senator Anne Flierman. Blijft de wet over de vrije artsenkeuze zoals die is, dan zal zijn partij niet alleen tegen dit wetsvoorstel stemmen, maar ook tegen de wet die regelt dat zorginstellingen winst kunnen uitkeren. En laat bij dat laatste plan de steun van het CDA nou net cruciaal zijn.

Beide voorstellen liggen komende week voor in de Eerste Kamer en zijn gezichtsbepalend voor minister Edith Schippers (VVD, volksgezondheid). De ene wet regelt dat zorgverzekeraars klanten niet langer hoeven te vergoeden als zij een ziekenhuis bezoeken waarmee de verzekeraar geen contract heeft. De andere wet maakt het mogelijk dat ziekenhuizen winst kunnen uitkeren aan private aandeelhouders.

Wat heeft het een met het ander te maken?

Flierman: "Die wetten zijn tegelijk ingediend en zien wij als CDA als één pakket, omdat ze allebei met de toekomst van ons gezondheidszorgstelsel te maken hebben. Als we op één van die punten ongelukkig zijn, moeten we tegenstemmen."

Is dit geen chantage?

"Zo zie ik het niet. Het gaat om de vraag of het stelsel als geheel de goede kant op gaat. Nou ja, en deze coalitie heeft er een sport van gemaakt om dingen uit te ruilen. Goed voorbeeld doet goed volgen."

Wat is er mis met hoe het kabinet de vrije artsenkeuze wil regelen?

"Patiënten kunnen vanaf 2016 hun eigen huisarts en fysiotherapeut blijven kiezen, maar voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn zij aangewezen op zorgverleners met wie de verzekeraar een contract heeft gesloten. Dat de ggz is uitgezonderd, heeft ons erg verbaasd, want juist daarbij is de persoonlijke band tussen cliënt en zorgverlener van het grootste belang. In christelijke kring, onze achterban, maakt het uit of je iemand uit eigen kring kunt krijgen als hulpverlener."

Als mensen per se bij een niet-gecontracteerde hulpverlener terecht willen, kunnen ze een restitutiepolis afsluiten.

"Wordt die polis niet te duur? Dan houden alleen mensen met een bepaald inkomen vrije artsenkeuze."

Als Schippers toezegt dat mensen zelf hun ggz-hulpverlener mogen blijven kiezen, bent u om?

"Dan hebben we in elk geval een gesprek met elkaar. Dit weegt voor ons heel zwaar."

Als wet over de winstuitkering komt?

Dan kunnen zorgaanbieders, zoals niet-academische ziekenhuizen, winst uitkeren aan aandeelhouders. De verwachting is dat zorgaanbieders hierdoor meer geld kunnen halen bij private investeerders, zodat ze minder afhankelijk zijn van leningen bij banken. Dit geld kan volgens minister Schippers worden geïnvesteerd in kwaliteit, gebouwen en apparatuur. Er zijn wel strenge voorwaarden verbonden aan deze winstuitkering, zoals: niet in de eerste drie jaar nadat een investeerder is ingestapt, pas na positieve beoordeling door de Nederlandse Zorgautoriteit en alleen als de instelling voldoende financiële reserves heeft.

Als wet over de vrije artsenkeuze komt?

Heb je een zorgverzekering op basis van declareren (restitutie)? Dan verandert er niets. Je kan nog steeds je eigen psycholoog, medisch specialist en behandeling in het buitenland kiezen. Dit kost je wel meer premie. Mede daarom had in 2013 ongeveer 50 procent van de mensen een natura-zorgverzekering. Bij die polis of de nog goedkopere budgetpolis, vergoedt de verzekeraar de zorg bij artsen en ziekenhuizen waar hij een contract mee heeft. Ga je toch naar een andere zorgaanbieder, dan kan de zorgverzekeraar vanaf 2016 besluiten niets meer te vergoeden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden