Ook cardiologen willen op IJsselmeerziekenhuizen bieden

MC Zuiderzee in Lelystad maakt deel uit van IJsselmeerziekenhuizen. Beeld ANP

Niet alleen ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk brengt een bod uit op de failliete IJsselmeerziekenhuizen. Ook Cardiologiecentra Nederland (CCN), een stichting van hartchirurgen, wil het ziekenhuis in Lelystad en de klinieken op Urk en in Dronten en Emmeloord een doorstart geven. 

CCN doet het bod aan de curatoren samen met drie andere partijen, die zich nog niet bekend willen maken, zegt CCN-directeur Igor Tulevski. Volgens hem blijft er in zijn plannen meer zorg in Lelystad over dan in het voorstel van de andere bieder: St Jansdal. Dat Harderwijkse ziekenhuis wil onder meer de acute verloskunde en spoedeisende hulp schrappen, net als de mogelijkheid om in het ziekenhuis te overnachten. “St Jansdal wil van Lelystad een buitenpost maken”.  

Toch spoedeisende hulp

Dat scenario wil hij afwenden onder meer door digitaal te werken. Zoals het CCN in andere ziekenhuizen al doet, wil hij  hartpatiënten ook thuis monitoren. Ook wil Tulevski spoedeisende hulp behouden in Lelystad, in de vorm van een triagecentrum, dat in verbinding staat met specialisten op andere locaties. Hij wil daarbij samenwerken met het St Jansdal. 

“Ik vind het persbericht van het St Jansdal vrij voorbarig”, zegt Tulevski. Volgens hem hebben de curatoren de bieding op het ziekenhuis nog niet geopend. CCN heeft cardiologieafdelingen op veertien locaties in het land, waar ze samenwerken met ziekenhuizen. De specialisten van de stichting zijn aandeelhouders. CCN werkte in Lelystad ook samen met de IJsselmeerziekenhuizen.

Sionsberg

CCN wil van de IJsselmeerziekenhuizen een ‘netwerkziekenhuis’ maken, zoals de hartchirurgen eerder ook al deed met medisch centrum Sionsberg in Dokkum. Patiënten kunnen ook daar niet meer terecht voor acute en complexe zorg, maar wel voor poliklinische zorg en ingrepen waarvoor ze kort in het ziekenhuis verblijven.

CCN redde het Sionsberg in 2014, na een faillissement. Dat deden ze samen met DC Klinieken, een van de bedrijven van zorgondernemer Loek Winter. Winter was tot het faillissement mede-eigenaar van MC IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart in Amsterdam.

Andere overnamepartijen

Zorgeconoom Guus Schrijvers ziet nog een derde mogelijke koper: het ziekenhuis van Zwolle. “Dat doet het heel goed”, zegt hij. “En het is een klein ziekenhuis, net als deze ziekenhuizen. Je ziet vaker dat twee kleine ziekenhuizen elkaar vinden, omdat zij bijvoorbeeld de nachtdiensten kunnen combineren.”

Ook St Jansdal in Harderwijk is volgens Schrijvers zo’n klein ziekenhuis dat  het toch goed doet. Schrijvers denkt wel dat het cultuurverschil misschien te groot is: het ziekenhuis in Harderwijk is christelijk is, de ziekenhuizen in Flevoland seculier.

“Een klein ziekenhuis als kandidaat is logischer dan een geldschieter zoals Loek Winter, de vroegere eigenaar van de ziekenhuizen, omdat de IJsselmeerziekenhuizen waarschijnlijk niet veel geld opleveren.”

Een laatste optie volgens Schrijvers is een academisch ziekenhuis. Die leveren vooral specialistische zorg, maar hebben ook een plek nodig, waar artsen in opleiding kunnen werken met reguliere patiënten.

Lees ook: 

Waarom moet het Slotervaartziekenhuis zo snel dicht?

Verontwaardiging alom over de plotselinge sluiting van het Slotervaartziekenhuis. Waarom moet het zo snel allemaal? ‘Dit heeft niemand gewild.’

Bankroet ziekenhuizen is een ramp, vinden patiënten

Harderwijk is te ver voor de vergrijsde en chronisch zieke inwoners. Een eventuele reddingsactie zal het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis in ieder geval niet baten, daarvoor is het over en uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden