Ook bunkerende resusapen bleken op dieet te staan

Een beetje hongeren kan geen kwaad. Sterker nog: allerlei dieren, van een micro-organisme als gist tot vliegen en knaagdieren, leven aantoonbaar langer op een hongerdieet. Ook resusapen, staat deze week in Nature Communications.

Dat is om twee redenen interessant. De wijze waarop deze apen verouderen, zal bekend voorkomen: het lichaamsvet wordt anders verdeeld, het haar dunner en grijzer. De spieren verliezen kracht, de huid glans, en diverse ouderdomsziekten zijn vergelijkbaar met menselijke kwalen, zoals diabetes, botverlies en gezwellen. Hongeronderzoek bij deze apen zegt dus mogelijk ook iets over mensen.

En uitgerekend voor resusapen ligt het allemaal niet zo duidelijk. Twee onderzoeksgroepen, in Maryland en Wisconsin, volgen al meer dan twintig jaar groepen resusapen die deels op rantsoen staan, en deels zoveel mogen bunkeren als ze willen. 'Maryland' schreef anderhalf jaar geleden in een veelbesproken studie dat het voor de levensverwachting niet uitmaakte.

En nu slaat 'Wisconsin' terug. De wetenschappers hier zagen bij hun apen, inmiddels twintigers en dertigers, een driemaal verhoogde kans op ziekte en overlijden bij de bunkeraars. Al op jonge leeftijd kregen ze soms last van suikerziekte.

Vanwaar dat grote verschil? De Wisconsin-onderzoekers weten het wel: hun onderzoek is beter opgezet. Hun proefdieren waren al volgroeid toen ze aan het onderzoek mee gingen doen. De onderzoekers wisten precies hoeveel ze wilden eten, gaven dat aan de controlegroep, en trokken er 30 procent van af voor de hongeraars. Voilà: grote verschillen.

In Maryland ging dat volgens hen heel anders: daar kregen de controledieren te eten volgens een wetenschappelijke standaard. Dat betekende dat ook voor deze dieren het buffet niet onbeperkt geopend was; welbeschouwd stonden de 'bunkeraars' net zo goed op dieet. Gezondheids- en sterfteverschillen met de hongeraars vielen daardoor weg.

Maryland en Wisconsin werken nu samen om zoveel mogelijk informatie te peuren uit deze lange, dure studies. Ze hopen door het geheim van een lang leven te ontrafelen, aanknopingspunten te vinden voor nieuwe geneesmiddelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden