Ook Bosnië en Albanië af van visumplicht EU

De inwoners van Albanië en Bosnië-Herzogovina kunnen vanaf half december visumvrij reizen naar de Schengenzone van de Europese Unie.

Nederland was het er niet mee eens, want is bang dat Albanezen en Bosniërs zich blijvend in de EU vestigen. Maar Nederland stemde toch toe. „We zouden toch overstemd worden. Nu hebben we onszelf niet buitenspel geplaatst”, legde minister Gerd Leers van immigratie uit na afloop van de vergadering met zijn EU-collega’s.

Het besluit in Brussel werd unaniem genomen. Het is daarmee definitief, want in september had de andere partner in het beslissingsproces, het Europarlement, al ingestemd. Ook de andere EU-lidstaten vonden de tijd rijp. De gedachte is dat Albanië en Bosnië-Herzogovina grote inspanning leveren om aan de eisen te voldoen om ooit tot de EU te mogen toetreden. Met het visumvrij reizen worden deze landen beloond voor wat ze de afgelopen jaren hebben klaargespeeld. De Albanezen en Bosniërs kunnen zo bovendien kennis maken met de cultuur in de EU-landen. Vooral jonge mensen zullen naar verwachting gebruik maken van de nieuwe regels.

De vrees van Nederland is mede gebaseerd op de ervaringen met drie andere Balkanlanden, Servië, Montenegro en Macedonië. Die kregen vorig jaar december visumvrij reizen. Vervolgens steeg het aantal asielzoekers uit die landen in met name Zweden en België spectaculair. Na een ontmoedigingsactie liep de toestroom later wel terug. Maar vanaf vorige maand nam, met de winter in aantocht, het aantal asielzoekers uit vooral de Romagemeenschap uit deze landen opnieuw toe.

Ook nieuwe rapporten van de Europese Commissie, die vandaag officieel worden gepresenteerd maar vorige week al circuleerden, voeden de angst. De rapporten bevestigen dat deze landen politiek niet stabiel zijn en corrupt. Economisch gaat het slecht en de Roma hebben het er moeilijk.

De Europese Commissie heeft beloofd dat er een volgsysteem komt. De Balkanlanden met visumvrij reizen moeten aantonen dat ze blijvend aan de voorwaarden voldoen. Onder meer moeten de biometrische paspoorten en grenscontroles aan de technische eisen blijven voldoen. Ook mogen burgers de mogelijkheid van het visumvrij reizen niet aangrijpen om asiel aan te vragen of illegaal in de EU te gaan werken.

EU-landen die toch op misbruik stuiten, kunnen dat bij de Europese Commissie melden. „In dat geval volgen er maatregelen, die uiteindelijk zelfs de opschorting van het visumvrij reizen kunnen inhouden”, waarschuwde de Belgische minister van asielzaken Melchior Wathelet, die de vergadering in Brussel voorzat.

Het enige Balkanland zonder visumvrij reizen is straks Kosovo. De moeilijkheid is dat niet alleen Servië, maar ook vijf EU-landen Kosovo niet als staat erkennen. Kosovo verklaarde zichzelf in 2008 onafhankelijk van Servië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden