Ook Bonaire komt onder curatele van Nederland

Een politie-auto in Kralendijk op Bonaire. (archiefbeeld) Beeld ANP
Een politie-auto in Kralendijk op Bonaire. (archiefbeeld)Beeld ANP

De Caribische gemeente Bonaire komt onder verscherpt toezicht van de Nederlandse regering. Staatssecretaris Raymond Knops (koninkrijksrelaties) heeft dit besloten. Hij is niet te spreken over het niveau van het lokale bestuur: de instabiliteit is groot, met enige regelmaat komen colleges ten val. Daarnaast heeft het eiland de financiën al jarenlang niet op orde.

Knops is deze week op bezoek in de Cariben, waar hij samen met politici van Bonaire een bestuursakkoord ondertekent. In de praktijk houdt dit in dat Nederland een speciale programmamanager benoemt, die moet waken over de overheidsfinanciën en moet zorgen voor een deugdelijk, ambtelijk apparaat. Tegen de NOS zei eilandraadslid Clark Abraham: “We geven de regie weg en zetten de eilandsraad buitenspel, want de programmamanager legt verantwoording af aan Den Haag, niet aan mij.”

Het moment van ingrijpen is opvallend. In maart volgend jaar zijn er verkiezingen op Bonaire en kan de bevolking een nieuwe eilandsraad kiezen. Ook het nieuwe bestuur zal straks te maken krijgen met de Nederlandse regering die nadrukkelijk over de schouder meekijkt.

Dit besluit van Knops gaat niet zo ver als eerder dit jaar op Sint-Eustatius, een andere Caribische gemeente van Nederland. Daar heeft het kabinet de gehele lokale democratie uit­geschakeld. Raadsleden en bestuurders zijn naar huis gestuurd. Uit onderzoek was gebleken dat er sprake­­ was van wanbeleid en corruptie.

Knops schreef deze week aan de Kamer dat hij niet weet wanneer hij het gezag op Sint-Eustatius kan teruggeven aan de eilandbewoners. Er zouden ook daar in maart verkiezingen plaatsvinden, maar de staatssecretaris wil deze niet laten doorgaan. In september volgend jaar hoopt Knops een inschatting te kunnen maken wanneer het eiland naar de stembus kan.

Lees ook:

Wanbeheer en intimidatie: Kabinet grijpt in op Sint-Eustatius

Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties neemt het bestuur van Sint-Eustatius over. Hij grijpt in omdat een ‘commissie van wijzen’ heeft vastgesteld dat burgers en bedrijven zuchten onder “grove taakverwaarlozing” door het eilandbestuur.

Kabinet krijgt een tik op de vingers voor verwaarlozing van Caribische Nederlanders

Het College voor de Rechten van de Mens heeft ernstige kritiek op de Nederlandse regering, die de Caribische eilanden aan hun lot overlaat. Het kabinet zou de bevolking van de Nederlandse gemeenten Saba, Sint-Eustatius en Bonaire ‘als tweederangs burgers’ behandelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden