'Ook Blatter zelf nu direct gelinkt aan Fifa-fraude'

Sepp Blatter in 2004, bij de aankondiging dat Zuid-Afrika het WK mag organiseren. Beeld epa
Sepp Blatter in 2004, bij de aankondiging dat Zuid-Afrika het WK mag organiseren.Beeld epa

Lang kon hij buiten schootsafstand blijven, maar de aantijgingen van corruptie binnen de wereldvoetbalbond Fifa lijken nu dan ook Sepp Blatter zelf te raken. De Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times, die al vaker fraude aantoonde binnen de voetbalbond, claimde zondag een mail in handen te hebben waarin de 73-jarige Zwitser direct wordt gelinkt aan een smeergeldprocedure rond het WK 2010.

Kick Hommes

Volgens de Sunday Times wist Blatter van de tien miljoen dollar die Zuid-Afrika via de Fifa overmaakte naar Jack Warner, het voormalig hoofd van de Midden- en Zuid-Amerikaanse voetbalconfederatie CONCACAF. Dit bedrag was officieel bedoeld om een Caribisch ontwikkelingsproject te steunen, maar zou volgens de krant eigenlijk smeergeld zijn. Warner zou als tegenprestatie zijn stem geven aan Zuid-Afrika, dat in de race was om het WK in 2010 te organiseren.

De mail uit 2007, die in handen is van de Afrikaanse krant, zou afkomstig zijn van secretaris-generaal van de Fifa, Jérôme Valcke, die dinsdag ook zelf al werd gelinkt aan de omkoping. In de mail vraagt Valcke aan de Zuid-Afrikaanse voetbalbond wanneer het geld wordt overgemaakt aan de Fifa. Hij verwijst daarin naar 'discussies tussen de Fifa en de Zuid-Afrikaanse regering, en ook tussen onze president (Blatter red.) en president Thabo Mbeki.'

Het smeergeldschandaal, waar ook de Amerikaanse FBI onderzoek naar doet, lijkt zo de eerste grote openbaring te worden in de grote beerput van de Fifa. Aangenomen wordt dat Blatter mede na de onthullingen over de betalingen aan Warner de eer aan zichzelf hield en opstapte.

Jack Warner, de voormalig voorzitter van de CONCACAF,de Midden- en Zuid-Amerikaanse voetbalbond. Hij lijkt de spil in het eerste grote smeergeldschandaal dat naar buiten komt. Beeld afp
Jack Warner, de voormalig voorzitter van de CONCACAF,de Midden- en Zuid-Amerikaanse voetbalbond. Hij lijkt de spil in het eerste grote smeergeldschandaal dat naar buiten komt.Beeld afp

De BBC meldde zondag dat de miljoenen uiteindelijk zijn overgemaakt naar rekeningen van de CONCACAF. Warner beheerde als voorzitter van de confederatie die rekeningen. In plaats van het geld te besteden aan voetbalprojecten, werd vijf miljoen dollar uitbetaald aan supermarktketen JTA Supermarkets (op Trinidad).

Amerikaanse onderzoekers denken dat een deel van het geld later in de lokale munteenheid is uitbetaald aan Warner, die 1,6 miljoen dollar gebruikte om zijn eigen leningen en credit card af te betalen. Kennissen van Warner haalden verkregen voor ruim 360 duizend euro van de voormalig bestuurder. Warner zelf ontkent alle beschuldigingen en is op borgtocht vrij, nadat hij eerder door de FBI was opgepakt.

Het was sowieso niet een al te beste week voor de Fifa. Donderdag werd bekend dat de wereldvoetbalbond vijf miljoen euro betaalde aan Ierland, zodat het land zou zwijgen over een handsbal in een WK-kwalificatieduel met Frankrijk.

Bovendien onthulde dezelfde Sunday Times vandaag ook dat het Fifa-comité dat mocht stemmen over de toewijzing van het WK in 2010 niet voor Zuid-Afrika, maar voor Marokko koos. Dat ging uiteindelijk niet door, omdat Zuid-Afrika meer geld bood. Dat zou blijken uit een video (al vijf jaar in het bezit van de krant) waarin een lid van het comité, Ismail Bhamjee uit Botswana, dat toegeeft.

Overigens is het maar de vraag in hoeverre die informatie te vertrouwen is: Bhamjee werd in 2006 geroyeerd nadat hij zelf fraudeerde met kaartjes voor wedstrijden, die hij voor drie keer de normale prijs doorverkocht.

Een volgend schandaal heeft mogelijk betrekking op de toewijzing van de WK's in 2018 en 2022, in Rusland en Qatar. De Zwitserse autoriteiten onderzoeken momenteel of bij de toewijzing sprake was van fraude. "Als dat wordt bewezen, zou het kunnen dat de evenementen geannuleerd worden", zei de topman van de hervormingscommissie, Domenico Scala, zondag in de Zwitserse Sonntagszeitung.

En Blatter zelf? Die werkt hard om de 'hervormingen' binnen de Fifa voor te bereiden, zo liet hij deze week op Twitter weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden