Ook binnen de poort dreigt nu het gevaar

Met de raketaanval op Kamp Holland laten anti-westerse strijdgroepen opnieuw zien dat simpele middelen een groot effect kunnen hebben.

Tot maandagavond gold de militaire basis Kamp Holland in Tarin Kowt in de Afghaanse provincie Uruzgan als een veilige thuishaven. Na dagenlange patrouilles door gevaarlijk gebied haalden militairen weer opgelucht adem als ze de poort van Kamp Holland passeerden.

Voor de militairen die de basis niet afkomen, leek veiligheid nauwelijks een kwestie. Omringd door kilometerslange aarden wallen en gehuisvest in gepantserde containers was er voor de vaste bewoners geen vuiltje aan de lucht. Er waren af en toe beschietingen, maar ’die taliban kunnen toch niet richten’, was hun lacherige commentaar.

Totdat maandagavond met een enorme klap een 107 millimeter-raket insloeg en soldaat der eerste klasse Azdin Chadli doodde en vijf andere militairen verwondde. Waarschijnlijk een toevalstreffer, maar anti-westerse strijdgroepen tonen aan dat ze de Navo-militairen ook op Kamp Holland kunnen treffen. Naast de geïmproviseerde explosieven op en langs de weg die tot nu toe aan zeven Nederlandse militairen het leven hebben gekost, draagt nu ook de explosieve raket bij aan een permanent gevoel van onveiligheid. Een klassieke guerrillatactiek van een tegenstander die de ’bezetters’ niet kan verdrijven, maar wel in staat is hen angst aan te jagen.

Net als bij de ’bermbommen’ staat Defensie betrekkelijk machteloos tegenover de raketten. Regelmatig gaan Nederlandse, Afghaanse en Australische eenheden erop uit om strijders op te sporen en te kijken of ze opslagplaatsen van wapens en explosieven kunnen vinden. Door goede relaties met de bevolking te onderhouden, hoopt Defensie op tijd te horen of er plannen voor een aanval zijn. Ook zijn er technische hulpmiddelen die waarschuwen voor inkomende projectielen en tonen vanwaar een projectiel is afgevuurd.

Het gebied rondom Kamp Holland is echter zo groot en de tegenstander zo mobiel en moeilijk herkenbaar dat het onmogelijk is een waterdicht systeem in te richten. Begin februari heeft Defensie na raketaanvallen het net rondom Kamp Holland nog strakker aangetrokken, maar zei toen ook dat ’dit type aanvallen nooit te voorkomen is’. Door de voltreffer zijn de circa 1500 Nederlandse en 350 Australische militairen met hun neus op de feiten gedrukt. Voor het thuisfront van de militairen is de aanval reden tot extra zorg. Ook als je niet buiten de poort komt, kan het zomaar afgelopen zijn.

Commandant der strijdkrachten Van Uhm zei maandagavond dat de dodelijke raketaanval ’aangeeft hoe kwetsbaar de veiligheid in Uruzgan nog is’. De door Nederland geleide Task force Uruzgan heeft controle over het grootste deel van de verstedelijkte gebieden Tarin Kowt, Deh Rawod en Chora. Hulporganisaties vinden het daar nu veilig genoeg voor opbouwprojecten. Daar brengt de aanval geen verandering in, maar hij toont aan dat de Navo-troepen met een zeer hardnekkige tegenstander te maken hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden