Ook bij vliegtuigherrie is alleen meten weten

De Groningse hoogleraar Charles Vlek pleit voor meer sociaal-psychologisch onderzoek naar de geluidshinder bij Schiphol (de Verdieping, 19 juni). Als hij directeur van Schiphol was, zou hij om een dergelijk programma vragen. Nu is het erg in om 'sociale wetenschap, sociale wetenschap!' te roepen en daarmee fondsen voor onderzoek te verwerven. Prima, maar dan moeten de vragen wel duidelijk zijn, en dat is hier niet het geval.

Inderdaad is geluidhinder een probleem waarvan de ernst zeer sterk door psychologische factoren wordt bepaald. De grasmaaier van de vervelende buurman geeft veel meer hinder dan die van de aardige buurman. En de bloementelers in Aalsmeer, die voor hun inkomen van het vliegverkeer afhankelijk zijn, zullen daar veel minder last van hebben. Maar dat is allemaal al heel goed bekend.

Een andere vraag is die naar mogelijke maatregelen. Je zou Badhoevedorp en Zwanenburg kunnen afbreken, of je zou, zoals Vlek voorstelt, ze alleen kunnen openstellen voor mensen die op Schiphol werken. Dan zou je onderzoek kunnen richten op het draagvlak voor zulke maatregelen. Maar hoe zit het dan met hun kinderen? Die werken niet op Schiphol. Wat zijn hier de vragen voor nieuw onderzoek?

De discussie gaat op het ogenblik over het werkelijk meten van het geluid. Een cruciaal punt daarbij betreft het aantal meetpunten. Want als er maar 12 meetpunten komen, zoals de minister wil, dan wordt het wel erg makkelijk voor de vliegtuigen om er omheen te vliegen. Dat geeft extra overlast, maar leidt er tegelijk toe dat er minder geluid wordt gemeten, en de luchthaven later op slot gaat. Dan is er sprake van een perverse prikkel, zoals dat in het vakgebied van Vlek heet. De milieubeweging heeft hier met haar kritiek op de minister gelijk. Nieuw onderzoek best, maar als ik minister was zou ik liever nog eens goed over dat veel te kleine aantal meetpunten nadenken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden