Ook bij het schilderen is natuur inspiratiebron voor Irene

WIJK BIJ DUURSTEDE - Ze heeft er lang over moeten nadenken of ze het zou doen, maar nu hangen vijftien door haar in acryl uitgevoerde schilderijen in het 'Kunsthuys bij Duurstede'. Het is voor het eerst dat Irene van Lippe-Biesterfeld exposeert.

FRED LAMMERS

Voor haar kleurrijke werkstukken heeft de zus van koningin Beatrix zich laten inspireren door de natuur zoals die zich dichtbij haar huis in Wijk bij Duurstede aandient. Van geheel andere aard zijn de vier zelfportretten.

Het idee voor de tentoonstelling kwam voort uit de medewerking van Irene aan de 'Poëzieroute' die op initiatief van de eigenaren van het Kunsthuys, de schilderes Corry Oudijk en haar partner beeldhouwer Stef Stokhof de Jong, drie jaar geleden werd opgezet. Twaalf dichters werd gevraagd een kort gedicht of spreuk van hun hand in duurzaam materiaal te laten uithakken ter plaatsing in de gevel van of bij een van de vele historische plekken in het stadje.

Corry Oudijk: “Irene komt hier al lang over de vloer. Omdat wij weten dat zij ook op dit terrein bezig is, hebben we haar gevraagd mee te doen. De anoniem ingezonden teksten werden door een commissie van deskundigen beoordeeld. Irene liep dus het risico dat haar inzending het niet zou halen. Uit twintig mededingers werd haar spreuk echter gekozen. Die is in hardsteen gehakt aangebracht bij de ingang van het archeologisch museum Dorestad in de Volderstraat.”

Het is een nadenkertje:

'Het verleden valt uit de tijd die in het nu staat waarin ieder van ons de toekomst bepaalt'

Tot op het laatste moment werd geheim gehouden dat Irene de auteur van de twaalfde bijdrage aan de 'Poëzieroute' was. Tot de dichters die haar voorgingen behoren Gerrit Achterberg, Toon Hermans, Drs P. en Simon Vestdijk.

Corry Oudijk: “Irene wil zich vooral niet op de voorgrond plaatsen. In Wijk bij Duurstede leidt zij een onopvallend leven. Zij rijdt hier op de fiets rond en doet haar inkopen in de supermarkt. Het afgelopen weekend heeft zij bij onze plaatselijke boekhandel haar nieuwe boek gesigneerd zonder dat er ophef over werd gemaakt. Alleen in een lokale krant was het aangekondigd.”

Afgelopen zomer werd een gedicht van Dick Bruna onthuld. Daarbij hield hij in het Kunsthuys een tentoonstelling van schilderijen. Dat bracht Irene op het idee zijn voorbeeld te volgen.

De schilderijen zijn niet te koop. Ze hangen bij de prinses thuis en bij naaste familieleden. Om te voorkomen dat foto's van die schilderijen zouden worden afgedrukt in een totaal ander verband, zijn camera's in het Kunsthuys taboe. Een uitzondering is gemaakt voor de 'kastanjebloesem'. Van dat werkstuk heeft de prinses in een oplage van 245 exemplaren een zeefdruk laten maken, die op de expositie voor 350 gulden worden verkocht. De baten zijn voor de Lippe-Biesterfeld Foundation, die projecten initieert en steunt die 'de verbondenheid tussen onze natuurlijke omgeving en onze eigen aard, onze eigen natuur' in praktijk brengt.

De schilderijen hebben geen titel. Iedereen mag er uithalen wat hij erin meent te zien. Om de bezoekers een handje te helpen heeft Irene een toelichting geleverd. “Als je met de natuur leeft, met haar meegaat, je naar haar voegt ontstaat er harmonie in en om je heen. Wanneer je kiest om tegen de natuur in te gaan ontstaat disharmonie die tot destructie kan leiden in jezelf en om je heen. Ik ervaar dat wanneer we onze eigen destructie aankijken, we daardoor juist in grotere harmonie kunnen leven. Die ervaring kan ook een nieuw begin zijn. Ik ben mij ten volle bewust van die keuze die wij allen daarin hebben en dat we de ene keer harmonie vinden en de andere keer ertegenin gaan. Het is een zoeken en vinden.”

De tentoonstelling is tot 13 december, met een kans op verlenging tot januari, op vrijdag- , zaterdag- en zondagmiddag van half twee tot vijf uur te bezichtigen. Als een van de eerste bezoekers nam prinses Juliana deze week een kijkje op de tentoonstelling van haar dochter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden