Ook bij bieden vooruitzien

Dit weekeinde gaat de belangrijkste nationale competitie, de meesterklasse viertallen, weer van start. Wilt u uw favoriete spelers eens live 'aan het werk' zien, dan bent u welkom in het NDC Den Hommel aan de Kennedylaan in Utrecht. Hieronder een impressie van alle twaalf teams en hun verwachte klassering.

BC het Buitenhof (Den Haag): Ook nu weer zullen Ten Brink-De Vrind, Paul Jansen-Verkade, Brulleman-Wijma zich mengen in de bovenste helft van de ranglijst. BC Crash (Leiden): Ook dit team blijft ongewijzigd. Vooral Brink-Van Prooijen (zitten in open kernploeg) vormen een gevaarlijk paar. Samen met Eskes-Sprinkhuizen lijkt een serieuze gooi naar de titel tot de mogelijkheden te behoren. EGBC (Groningen): Vorig jaar zijn Beijl-Kranenborg en Bruggeman-De Groot gepromoveerd, dus in eerste instantie zal dit team zich richten op handhaving. Hok (Amsterdam): Tammens-Wintermans en Gosschalk-Mulder vormen de oude rotten van de competitie en lijken nooit te kunnen degraderen. Een toppositie zit er meestal ook niet in. BC De Lombard (Rotterdam): Westra speelt nu met Ramondt, dat kan uitgroeien tot een zeer goed paar. Drijver-Schollaardt en Muller-De Wijs (beide paren zitten in open kernploeg) zijn al (dicht bij hun) top. Ik reken ze nu tot favoriet om kampioen te worden. Modalfa (Amsterdam): Nab-Paulissen,, Bakkeren-Bertens, Van Cleeff-Vis, een team dat hetzelfde gebleven is. Het blijft altijd een gevaarlijke outsider . BC 't Onstein 1 (Vorden): Jansma-Verhees behoeven geen toelichting, zij zijn de 'constante factor' van de laatste jaren. Ik verwacht dit team als tegenstander in de finale tegen De Lombard. Maas-Oltmans zullen wel het hoofd koel moeten houden. BC 't Onstein 2 (Vorden): Omdat Bomhof-Niemeijer uit elkaar zijn, gaat Van der Neut het proberen met Bomhof, in mijn ogen een vreemde en explosieve combinatie. Dit team zal het ofwel heel goed ofwel heel slecht doen . BC Oog in Al (Utrecht): Ook vorig jaar gepromoveerd en zal dus gericht zijn op handhaving. BV Pegasus (Amsterdam): Luitwieler-Van Valen en Kortleve-Te Velde. Haalde vorig jaar de finale, maar is verzwakt door het vertrek van Oltmans en Bomhof-Niemeijer. Ik verwacht dat ze moeten strijden tegen degradatie. BC Star (Utrecht): H.Willemsens-Brüggemann, Germann-Winkel, Kruis-KJ Willemsens. Kruis is gekomen voor Hagoort. Redde vorig jaar net het vege lijf. BC Viva (Den Haag): Van der Haar-Jialal, Ter Laare-Van Luijk, Meys-Roefi. Vorig jaar gepromoveerd. Zullen het 'jojoën' in de hand moeten houden om niet te degraderen.

Laatst had ik het erover dat je bij het tegenspel soms ver vooruit moet zien. Hier is nog zo'n spel dat perfect in die rubriek had gepast (zie diagram 1)

West Noord Oost Zuid

- - - 2 1)

2 2 3 2) 4

dbl pas pas pas

1) Precies (min. 5krt , 12-16 punten)

2) Goede verhoging naar 3

West kwam uit met H en speelde ruiten na voor de aas en getroefd door zuid. De leider speelde nu H voor de aas van west, die nu harten na kwam voor tien, boer en aas. De leider speelde 9 voor de boer van west. Wat zou u nu nagespeeld hebben?

Schoppen of ruitennaspel ziet er niet veilig uit, daarom lijkt het logisch om V te incasseren en van slag te gaan met klaveren, waarna de leider nog een harten slag zal moeten verliezen. Dat laatste klopt niet. Als west het zo tegenspeelt, kan de leider naar de volgende eindfiguur afwikkelen. Hij neemt 6 en speelt nog een paar keer klaveren. Met nog één klaveren te gaan, wordt de situatie als volgt (zie diagram 2).

Op 5 moeten OW het antwoord schuldig blijven, er gaat een slag voor de verdediging gaat in rook op. Het is een dubbele dwang met schoppen als centrale kleur. Even terug naar het moment dat west voor de tweede keer aan slag is met B. Kan hij iets tegen de aanstaande dwang doen?

Met een vooruitziende blik speelde hij een kleine schoppen na! De leider speelde 8, maar oost kon inmiddels ook wel uitrekenen dat de leider Ax had en speelde dus klein bij! Niet: derde-man-doet-wat-hij-kan, want dan kan de leider de volgende schoppenronde met de tien snijden en op A de hartenverliezer weggooien. Zoals het nu ging moest de leider berusten in twee down. Hij nam met A en speelde weer klaveren voor wests V, maar die kon de dwang definitief breken door voor een tweede keer schoppen te spelen.

Soms moet je niet alleen bij het tegenspel vooruit denken, maar ook bij het bieden! Kijkt u eens naar dit schitterende spel (zie diagram 3).

West Noord Oost Zuid

- - pas 1

pas 3 1) dbl 2) ???

1) Bergen raise (6-8 punten met vierkaart harten mee, zegt niets over klaveren)

2) klaverenkleur

Wat doet u met de zuidhand?

Het draait erom slem in vizier te brengen en tevens de zaak onder controle te houden mocht west in de bieding klimmen met een klaverenbod. Daarom bood hij 3! Een controlebod dat sleminteresse aangeeft. West sprong volgens plan naar 5, dat uitliep naar zuid. Nu kon zuid nog een keer 5 bieden (noord kan nu nog afzwaaien naar 5)! Hierna wist noord dat A en H hun volle gewicht waard waren en bood 6, dat met dit zitsel simpel gemaakt werd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden