’Ook Belgische justitie doet mee met toedekken misbruik’

Behalve de Belgische bisschoppen hebben ook vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie geprobeerd het seksueel misbruik in de katholieke kerk toe te dekken. Dat heeft de gepensioneerde Belgische priester Rik Devillé verklaard op de eerste zittingsdag van de Belgische parlementaire onderzoekscommissie naar seksueel misbruik binnen de kerk.

Rik Devillé richtte in 1992 de werkgroep Mensenrechten binnen de Kerk op, nadat hij in zijn omgeving hoorde dat er seksueel misbruik was. Hij verzamelde in de jaren negentig zo’n driehonderd klachten en stelde naar eigen zeggen toen al aartsbisschop Danneels en andere bisschoppen op de hoogte. Hij vond bij hen geen gehoor. Kardinaal Danneels, naar wie inmiddels een gerechtelijk onderzoek loopt, zei dit jaar dat hij zich niet meer kon herinneren Devillé hierover gesproken te hebben.

Voor het parlement zei Devillé gisteren dat nu ook sommige gezagsdragers binnen politie en justitie blijken het misbruik te willen bagatelliseren. Hij verhaalde van het schrappen van zinnen uit slachtofferverklaringen.

Ook wist hij van een slachtoffer dat „een gesprek had gepland met een magistraat. Hij moest toekijken hoe de bisschop en de beschuldigde priester uit het bureau van die magistraat kwamen. Hij hoorde nooit nog iets van de zaak.” Politiemensen hebben zich bij de werkgroep van Devillé gemeld om te vertellen dat ze van een zaak werden gehaald zodra slachtoffers met te veel bezwarend materiaal kwamen.

In de parlementaire commissie is geschokt gereageerd. Stefaan Van Hecke (Groen!) zei de beschuldiging zwaar op te nemen „omdat dit de essentie van onze rechtsstaat raakt.” Siegfried Bracke (N-VA) zei dat „als dat klopt, we wel degelijk over een doofpotoperatie mogen spreken.”

De commissie hoort vandaag welzijnsorganisaties. Ook kinderpsychiater Peter Adriaenssens komt binnenkort aan de beurt. Hij was voorzitter van de kerkelijke commissie die het misbruik onderzocht, en kwam in september met een vernietigend rapport. De commissie had jarenlang een slapend bestaan geleid. Na de bekentenis van de Brugse bisschop Vangheluwe in april dat hij jarenlang een minderjarige neef had misbruikt, regende het opeens klachten.

Na het rapport-Adriaenssens wilde het parlement eigen onderzoek doen, bovenop het juridisch onderzoek dat naar een aantal zaken loopt. De parlementaire commissie wil op 7 april met aanbevelingen komen. Ze wil onder meer nagaan of de verjaringstermijn voor pedofilie moet worden verlengd van tien jaar naar twintig of meer. Ook wil ze bekijken of het beroepsgeheim van hulpverleners goed is geregeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden