Ook banken ontwijken fiscus

Onder andere Rabobank, ING en ABN Amro zetten bedrijfjes op in belastingparadijzen

Veel Nederlandse banken, waaronder Rabobank, ING en ABN Amro zijn mogelijk betrokken bij belastingontwijking. Zij hebben vestigingen in (voormalige) belastingparadijzen en hebben bedrijven en particulieren als klant die vanuit deze tax havens opereren. Hoeveel belasting er met de hulp van Nederlandse banken wordt ontweken, is niet bekend.

Dit stelt het onderszoeksbureau Profundo in het rapport Dutch Banks and Tax Avoidance, dat is gemaakt voor De Eerlijke Bankwijzer. Deze projectgroep, die zich hard maakt voor maatschappelijk verantwoord bankieren, is opgericht door organisaties als Oxfam Novib, Amnesty International en vakcentrale FNV. Profundo deed geen onderzoek naar belastingontduiking (illegaal), maar naar belastingontwijking: handelingen en financiële constructies die (net) binnen de mazen van de wet vallen, maar tegen de geest van de fiscale wetgeving ingaan en louter tot doel hebben om minder belasting te betalen.

Het bureau onderzocht hoeveel dochterbedrijven de banken hebben in belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden, Maagdeneilanden, Jersey, Guernsey, de Amerikaanse staat Delaware, Zwitserland en Luxemburg en wat die dochters precies doen. In totaal bleken acht Nederlandse banken 166 dochters te hebben in zulke oorden. ASN Bank, SNS Reaal en Triodos hebben ze niet. Er zijn volgens de onderzoekers geen aanwijzingen dat die drie banken betrokken zijn bij internationale belastingontwijking.

Wat die 166 dochters doen, bleek lastig te achterhalen - en vaak niet. Vragen die de onderzoekers daarover vervolgens aan de banken stelden, werden lang niet altijd afdoende beantwoord, zo stelt althans De Eerlijke Bankwijzer. De organisatie vindt dat de banken allesbehalve transparant zijn over die dochters. ING, Rabobank, Aegon en Delta Lloyd publiceren bijvoorbeeld geen gegevens over de omzet en het aantal werknemers van die dochters, al schrijft een Europese richtlijn dat sinds 1 juli 2014 wel voor. Die gegevens liggen wel bij de Kamer van Koophandel, maar bijgewerkt zijn ze vaak niet.

Rabobank heeft verreweg de meeste dochters in belastingsparadijzen: 83, waarvan vijftig in Delaware en zes op de Kaaimaneilanden. Volgens Rabobank zijn die dochters niet om belastingtechnische redenen gevestigd in de Amerikaanse staat. Maar De Eerlijke Bankwijzer vermoedt dat cliënten ze wel degelijk gebruiken om te voorkomen dat ze elders meer belasting moeten betalen.

Rabobank is, net als ABN Amro en ING, volgens Profundo ook betrokken bij vennootschappen die voor één transactie (zoals het uitgeven van obligaties of het verstrekken van een lening) zijn opgericht. Als die vennootschappen op Bermuda of de Kaaimaneilanden zijn gevestigd, duidt dat op het ontwijken van belastingen, stelt Profundo dat een aantal van zulke vennootschappen met name noemt.

ABN Amro heeft, aldus Profundo, opvallend veel mensen werken in Jersey en Guernsey en is vaak partij in joint ventures met rederijen die zijn opgericht om de bouw van schepen te financieren. De aanwezigheid op de twee Britse eilandjes duidt op hulp aan particulieren die graag minder belasting betalen. De joint ventures met rederijen zijn vaak gevestigd in belastingparadijzen, met name in Liberia. ABN Amro stelde in een reactie dat veel schepen nu eenmaal in landen als Liberia worden geregistreerd en dat daar verschillende redenen voor zijn.

De Eerlijke Bankwijzer zet ook vraagtekens achter de vele investeringsfondsen (van ING, ABN Amro, Van Lanschot, Delta Lloyd) die in Luxemburg zijn gevestigd. Jarenlang verschafte het groothertogdom andere landen geen informatie over de hoeveelheid geld die ingezetenen van die landen in Luxemburg hadden geparkeerd. Sinds kort verschaft Luxemburg die informatie wel, maar alleen aan EU-landen. De Eerlijke Bankwijzer denkt dat mensen uit niet-EU-landen nog geld in Luxemburg stallen uit fiscale overwegingen.

Het praktijkonderzoek wordt vandaag aangeboden aan de vaste commissie Financiën van de Tweede Kamer.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden