Ook auto van Tesla kan prooi hackers zijn

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Eerder lukte het hackers al om een Jeep Cherokee van Fiat-Chrysler te hacken. Nu zijn professionele hackers er ook in geslaagd om van afstand de controle over te nemen van een elektrische auto van Tesla.

De fabrikant verhielp het probleem gisteren met een software-update.

Het gaat om een Model S van Tesla. De hackers moesten wel eerst via een kabeltje toegang krijgen tot het entertainmentsysteem van de wagen. Daarna konden ze van een afstandje onder meer de ramen openen, op de rem drukken en de motor uitzetten. En dit terwijl de wagen langzaam aan het rijden was.

De voorvallen bij Tesla en Fiat-Chrysler, dat het probleem eveneens oploste met een software-update, laten de keerzijde zien van de nieuwste generaties auto's. Met al hun digitale snufjes staan zij in toenemende mate in verbinding met het internet. Dit maakt ze kwetsbaar. Tot nu toe zijn er overigens geen ongelukken gebeurd met gehackte auto's.

De controle overnemen van een auto levert een hacker niet direct iets op. Wel kan hij er enorm veel chaos mee veroorzaken. Ook kan hij zien waar iemand naartoe gaat en wanneer iemand op weg is naar huis. Vooral inbrekers zullen dit soort informatie graag in handen krijgen.

Helemaal veilig voor digitale inbrekers zullen auto's nooit zijn, zeggen experts. Er is maar één manier om definitief aan hackers te ontkomen, en dat is in een oude auto rijden.

De hackers die de wagen van Tesla zijn binnengedrongen, presenteren hun 'onderzoeksresultaten' vandaag op een grote cyberveiligheidsconferentie in Las Vegas.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden