Ook Australië handelt nu mee in CO

Bedrijven mogen vanaf juli 2015 uitstoot afkopen met Europese emissierechten

GIJS MOES | BRUSSEL

Het Europees klimaatbeleid krijgt een opsteker: Australië gaat meedoen aan de handel in rechten om broeikasgassen uit te stoten. Daardoor kan de Australische regering een eigen belasting op de uitstoot van broeikasgas door de industrie schrappen.

Eurocommissaris Connie Hedegaard (klimaat) verwelkomde de overeenkomst, die ze gisteren met de Australische minister van klimaat Combet bekendmaakte. "Dit is een stap naar een robuuste internationale CO2-markt." Het handelssysteem ETS, dat in 2005 begon, is bedoeld om de 27 EU-lidstaten plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein hun uitstoot te laten beperken.

Vanaf juli 2015 mogen Australische bedrijven de helft van hun uitstoot afkopen met Europese emissierechten. Drie jaar later gaat de volledige samenwerking beginnen. Dan mogen ook Europese bedrijven Australische emissierechten opkopen.

Tot 2015 blijft de Australische belasting op de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen gelden. De zware industrie heeft zich hier altijd tegen verzet. De bedrijven betalen nu 23 Australische dollar (19 euro) per ton broeikasgas.

Op de Europese markt kost een emissierecht op dit moment ruim 8 euro, volgens deskundigen veel te weinig om de uitstoot echt te remmen. Deelname van Australië aan het Europese systeem kan de prijzen wellicht wat laten stijgen.

De Europese prijzen zijn laag omdat erg veel rechten in omloop zijn. Vervuilende bedrijven, zoals staalfabrieken, krijgen die grotendeels cadeau. Bovendien hebben de Midden-Europese lidstaten rechten over uit de tijd dat zij nog veel zware industrie hadden. Australië was eerder van plan een eigen handelssysteem op te zetten, met een minimumprijs van 15 dollar. Dat plan is nu verlaten.

De emissiehandel is bedoeld om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dat lijkt nog niet te lukken, gezien de laatste feiten over de Noordpool. Daar is de oppervlakte van het pakijs deze zomer afgenomen tot 4,09 miljoen vierkante kilometer. Dat is minder dan het laagterecord van 4,17 miljoen vierkante kilometer in 2007.

De komende weken smelt waarschijnlijk nog meer ijs, zo meldt het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center. Het Noordpoolgebied bestaat vooral uit zee, bedekt met samengepakte ijsschollen die in de winter aangroeien en in de zomer weer smelten.

De gerenommeerde klimaatwetenschapper Bob Watson waarschuwt dat het niet zal lukken om de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden Celsius. Die grens is het doel in internationale klimaatonderhandelingen.

Watson verwacht dat de aarde met drie tot vijf graden zal opwarmen, wat grote gevolgen zal hebben voor de natuur en de leefomgeving van de mens.

2

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden