Ook Argentinië kan Roemenië in leepheid niet overtreffen

Van onze sportredactie AMSTERDAM, LOS ANGELES - Hardlopers zijn doodlopers. Het Roemeense elftal bewees andermaal hoezeer die stelling soms van kracht is. De Argentijnen renden de benen onder hun lijf vandaan en bestookten negentig minuten het doel van Prunea, Roemenië deden het wat kalmer en plaatsten zich voor de kwartfinale (3-2).

“Dit is een WK waarbij de teams elkaar opmerkelijk goed in evenwicht houden”. De Roemeense coach Iordanescu heeft tot dusver geen ploegen gezien, die eruit springen. Hij weet ook hoe dat komt. “Het heeft alles te maken met de bijzondere omstandigheden in dit toernooi. De hitte, de reizen en de verschillende tijdzones in de Verenigde Staten werken dat in de hand. Om je bij dit zware toernooi goed te presenteren, moet je - naast kwaliteit - vooral veel karakter hebben. Het is hier een fysieke en psychologische uitputtingsslag, waarbij taktische discipline en intelligent spel de doorsleggevende faktoren zullen zijn.” Hij kan het weten, Iordanescu. In de poulewedstrijden waren de Roemenen allerminst de briljante leerlingen van de voetbalklas. In sluwe leepheid werden ze echter door niemand overtroffen. Het gegroepeerde spel rond het eigen doel, het zorgvuldig in het bezit houden van de bal en de verrassende openingen op de sterkste linie van de ploeg - de aanval - , het zijn de ingrediënten waarmee de Roemenen ver denken te komen.

Daarom mocht Argentinië gisteren vanaf het eerste balcontact vrijelijk de aanval zoeken. De Roemeense hoogmoed kwam bijna voor de val. In de eerste tien minuten was het drie keer prijsschieten. Balbo miste, Batistuta en Simeone vonden de voortreffelijke Prunea op hun weg. De Roemenen reageerden zoals ze dat al een paar eerder in het toernooi deden. Op een onschuldige plaats in de buurt van de zijlijn mocht Dumitrescu een vrije trap nemen. In zijn ooghoek nam hij waar, dat de Argentijnse doelman verkeerd stond opgesteld. De bal zeilde hoog over Islas in de verste hoek.

De Argentijnen beseften, dat normale middelen tegen deze wonderlijke Oosteuropese ploeg te weinig effect zouden sorteren. Batistuta, de aanvaller die na het wegzenden van Maradona en het uitvallen van de geblesseerde Caniggia, het voortouw moest nemen, nam zijn kans waar, toen hij, eenmaal in het strafschopgebied, de hand van een verdediger aan zijn shirt voelde. De valpartij was fraai, de beslissing van scheidsrechter Pairetto - penalty - een flater. Batistuta besloot na zijn buiteling zelf de beloning in ontvangst te nemen (1-1).

Lang treurden de Roemenen niet. Het was opnieuw Dumitrescu die de Europeanen op voorsprong bracht. Na zijn doelpunt - Islas verkleinde zijn doel, Dumitrescu had aan het kleine gaatje genoeg - bedankte hij aangever Hagi, in de media consequent als de 'Maradona van de Karpaten' afgeschilderd, uitvoerig.

De gebeurtenissen na de 2-1 pasten niet in het scenario van Iordanesco. Dat was de verdienste van de Argentijnen. De aanvallen stichtten zoveel gevaar, dat een loopgravenstrijd aan Roemeense kant uitgesloten was. Hectische taferelen aan weerszijden van het veld maakten de wedstrijd tot een van de meest aantrekkelijke van het WK-toernooi. Een 'on-Roemeense' veldslag dus, waarbij de Argentijnen toch net wat meer loopwerk moesten verrichten, zodat ze geleidelijk de tol moesten betalen voor de verbeten jacht op de gelijkmaker. Dat leidde in blessuretijd bijna tot een hattrick voor Dumitrescu. Caceres corrigeerde echter vlak voor de doellijn.

Het kwartier in de kleedkamer was voor de Zuidamerikanen genoeg om de accu weer op te laden. Paniek in de Roemeense defensie was het gevolg. Simeone kwam twee keer oog in oog met Prunea, het leidde niet tot een doelpunt, wel tot hartkloppingen bij de Roemenen, zoals ook de volgende aanvalsgolven dat deden.

Scheidsrechter Pairetto moest in de tweede helft regelmatig de gele kaart te voorschijn toveren, om de fysieke confrontatie niet te laten ontsporen. Na de kaart voor Ruggieri in de eerste helft, gingen achtereenvolgens Popescu, Redondo, Chamot, Selymes, Caceres en Dumitrescu op de bon.

Het leek er gisteren opnieuw op dat een hogere macht de Roemenen beschermde. De counterploeg leek te wankelen, maar haalde - zoals een paar keer eerder - toen de nood het hoogst was een kunststukje uit. Hagi, in de diepte gestuurd, liet Islas kansloos met een uitgekookt schot.

Na de omstreden strafschop in de eerste helft, bleek Pairetto de Argentijnen geen tweede elf-metertrap meer te gunnen. Valpartijen waren er genoeg, de Italiaanse arbiter sloeg er geen acht op.

De Argentijnen bleken mentaal niet stuk te krijgen. Balbo had succes in de rebound nadat Prunea een afstandsschot weg liet stuiten. Daarna hield Roemenië de zaakjes bekwaam onder controle.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden