ReportageKasjmir

Ook appels zijn nu een doelwit in het conflict in Kasjmir

De fruitgroothandel van de wijk Azadpur in het noorden van India's grootste stad Delhi.Beeld Aletta Andre

Appelboeren en -handelaren gaan moeilijke tijden tegemoet, nu er een nieuwe strijd is ontbrand tussen de regering in New Delhi en militanten in Kasjmir. 

Het lijkt een gewone ochtend in de fruitgroothandel van de wijk Azadpur in het noorden van India’s grootste stad New Delhi. Duizenden dozen met appels staan metershoog opgestapeld en het is een komen en gaan van kopers die luidruchtig onderhandelen met leveranciers. Maar schijn bedriegt. Driekwart van de appels in India komt uit Kasjmir, zo ook op deze markt. En het conflict en de onzekere politieke situatie in die regio heeft deze sector niet onberoerd gelaten.

“Iedereen is bang”, zegt Abdur Jabar, een vrachtwagenchauffeur die na een rit van drie dagen net op de markt is gearriveerd. In de afgelopen twee weken werden vijf vrachtwagenchauffeurs die appels vervoerden in Kasjmir doodgeschoten door militanten. Alle slachtoffers kwamen van buiten de regio Kasjmir. Dat maakt de angst van Jabar, die zelf wel uit Kasjmir komt, niet minder. “Er kan van alles gebeuren. Op de snelweg is wel veel politie en leger om ons te beschermen, maar niet in het binnenland, waar we de appels ophalen.”

Meeste arbeiders zijn na 5 augustus uit de regio vertrokken

Ook seizoensarbeiders uit deelstaten als Chhattisgarh en West-Bengalen zijn de afgelopen weken vermoord. Een groot deel van de 500.000 arbeiders van buiten Kasjmir zijn na 5 augustus uit de gespannen regio vertrokken. “Wij hebben alles zelf geoogst, met hulp van familieleden”, vertelt appelboer Altaf Hussain over de telefoon. “Er waren wel arbeiders beschikbaar, maar voor dubbel zoveel loon als normaal. En nu heb ik 3000 dozen appels waar ik niets mee kan.”

Hussains boomgaard staat in Shopian, een deel van Kasjmir dat bekendstaat om zijn militante activiteiten. De lokale fruitgroothandel is dicht. De militanten hebben opgeroepen tot een staking om te protesteren tegen de Indiase regering (zie kader), en dreigen met geweld tegen iedereen die niet meedoet. “Ik heb nog geen vervoerder kunnen vinden die mijn appels wil ophalen. Ik ben bang dat mijn volledige oogst zal verrotten.”

De fruithandel van Azadpur in Delhi.Beeld Aletta Andre

De verliezen voor de appelboeren en -handelaren lopen in de miljoenen euro’s, zegt secretaris Shabir Ahmad Kulay van een brancheorganisatie in Shopian. “Toen het oogstseizoen in september begon, konden de boeren niet eens communiceren met handelaren en vervoerders.”

Volledige communicatieblokkade om de rust te bewaren

Op 5 augustus, na het intrekken van de gedeeltelijke autonomie van de omstreden regio Jammu en Kasjmir, legde de regering een volledige communicatieblokkade op, om de rust te bewaren. Het internet ligt nog steeds plat, maar sinds twee weken kunnen mensen met een mobiel abonnement, zoals boer Hussain en brancheleider Kulay, wel weer bellen. Sindsdien begint het appelvervoer op gang te komen.

“Op dit moment komen er dagelijks zelfs meer trucks binnen dan normaal”, zegt handelaar Tariq Ahmad, die oorspronkelijk uit Kasjmir komt en nu dagelijks op de markt van Azadpur staat. “Vanwege de onzekere situatie sturen de boeren hun appels zo snel mogelijk de regio uit. Momenteel is het aanbod hoger dan de vraag, waardoor de prijzen laag zijn.” Een doos van 15 kilo wordt gewoonlijk voor zo’n 13 euro verkocht en nu voor 7,50 euro. Dat terwijl het gevaar voor de chauffeurs de kosten van transport flink heeft opgedreven. “De boeren draaien hiervoor op.”

'We lijden al maanden onder deze maatregel’

De hindoe-nationalistische Indiase regering is ervan overtuigd dat ze met meer directe greep op Kasjmir het al decennia slepende conflict makkelijker kan oplossen, en belooft bovendien de regio te zullen overspoelen met economische maatregelen voor meer banen en welvaart.

Maar appelhandelaar Ahmad is sceptisch. “We lijden al maanden onder deze maatregel, niet alleen financieel, maar ook persoonlijk. Ik kan nog steeds mijn ouders niet bellen, de meeste mensen hebben geen abonnement, maar een prepaid-simkaart. Daarmee kun je nog steeds niet telefoneren. We zullen zien, hoe de situatie over een jaar is. Maar ik heb totaal geen vertrouwen in vooruitgang.”

Vrees voor identiteit

Gewoonlijk hebben de islamitische militanten in Kasjmir, die al enkele decennia strijden voor onafhankelijkheid of aansluiting bij buurland Pakistan, het vooral op Indiase soldaten gemunt. De appelindustrie, die in het levensonderhoud van bijna de helft van de 8 miljoen Kasjmiri’s voorziet, had nooit eerder onder het conflict te lijden.

Maar dit veranderde op 5 augustus, toen de regering in New Delhi de gedeeltelijke autonomie van de deelstaat Jammu en Kasjmir introk, en besloot de federaal bestuurde deelstaat op te delen in twee rechtstreeks vanuit Delhi bestuurde regio’s. Deze nieuwe administratieve orde gaat donderdag officieel in.

Dit verklaart deels waarom ook gewone mensen van buiten Kasjmir nu het doelwit van de strijders zijn geworden. Want veel inwoners van de overwegend islamitische regio, die eerder nog het exclusieve recht op landbezit en overheidsbanen hadden, vrezen voor hun identiteit. Ook burgerprotesten zijn aan de orde van de dag. Honderden activisten en politici zijn door de Indiase autoriteiten preventief gearresteerd.

Lees ook:

Vooraanstaande moslimpoliticus in Kasjmir vastgezet

Hindoe-nationalisten gebruiken een omstreden wet om een vooraanstaand moslimpoliticus uit Kasjmir vast te zetten.

VN-Veiligheidsraad bezorgd om Kasjmir

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft achter gesloten deuren vergaderd over de crisis in Kasjmir

‘Indiase premier Modi is een hindoe-nationalist met populistische neigingen’

De Indiase premier Narendra Modi geldt als onversneden hindoe-nationalist. Maar hij past ook in het ­rijtje Erdogan, Duterte, Trump, legt analist Ashish Nandy uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden