'Ook andere SGP-afdelingen overwegen een vrouw'

Lilian Janse maandagavond, nadat bekend werd dat ze is benoemd tot lijsttrekker.Beeld anp

Een revolutie wil Lilian Janse haar benoeming tot SGP-lijsttrekker niet noemen. Maar, zo erkent Janse, de stap die de Vlissingse afdeling van de partij maandagavond zette zal hoogstwaarschijnlijk navolging krijgen.

Op Radio 538 vertelde Janse dinsdagochtend dat ze heeft begrepen 'dat ze ook in andere gemeentes overwegen om vrouwen op de lijst te zetten'. 'Dat vind ik mooi.' Janse wil overigens niet zeggen hoe ze aan die informatie komt, noch om welke gemeentes het gaat.

Ze kan voorlopig nog niet rekenen op de onverdeelde steun van haar partij. Voorzitter Jan Willem Kranendonk van de jongerenafdeling houdt zich op de vlakte, net als Tweede Kamerfractieleider Kees van der Staaij. Beide willen niet ingaan op wat ze beschouwen als een 'lokale aangelegenheid'.

Partijvoorzitter Maarten van Leeuwen liet maandag al weten dat het hoofdbestuur zich blijft inzetten voor 'inhoudelijk draagvlak voor het beginselprogramma'. Daarin blijft vooralsnog staan dat het regeerambt de vrouw niet toekomt. Van Leeuwen zei te hopen op de 'innerlijke overtuiging' van de leden. Vrouwelijke kandidaten kunnen worden tegengehouden als zij zich blijven verzetten.

'Aantal voorstanders zal alleen maar toenemen'
Het Reformatorisch Dagblad, spreekbuis van de bevindelijk gereformeerden, gelooft inmiddels niet meer in een dergelijk scenario. In een analyse wijst de krant dinsdagmiddag op het feit dat 40 procent van de leden ruimte ziet voor vrouwelijke politici. 'Diverse SGP-kiesverenigingen hebben geen principiële bezwaren tegen vrouwen op lijsten, zo bleek in de achterliggende jaren.' Eerder bleek al dat de SGP-jongeren er nog minder moeite mee hebben. Van hen zou 70 procent voorstander zijn.

De komende tijd zal het aantal voorstanders alleen maar toenemen, vermoedt het RD. 'De jongeren van nu zijn de politici van de toekomst. De discussie in Vlissingen gaat zich binnen andere kiesverenigingen herhalen. Dat zal een beroep doen op de spankracht van de partij.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden