Ook Amsterdam gaat eenzaamheid aanpakken

zorg | Eenzaamheid komt vaak voor in de grote steden. Rotterdam is al in actie gekomen, nu doet Amsterdam dat ook.

Huisartsen, wijkverpleegkundigen, apothekers misschien of zelfs winkeliers; zij allen kunnen ingezet worden in het Amsterdamse actieprogramma tegen eenzaamheid. Dat komt er, blijkt uit de gemeentelijke begroting voor het jaar 2017 die vandaag openbaar gemaakt wordt. Het stadsbestuur trekt er vooralsnog 1 miljoen euro per jaar voor uit.

Eenzaamheid komt in de grote steden bovengemiddeld vaak voor. Van alle Nederlanders zegt 8 procent ernstig eenzaam te zijn. In Amsterdam is dat 11 procent, in Rotterdam zelfs 14 procent. Rotterdam begon een kleine twee jaar geleden al met een stadsbrede aanpak van de problematiek, Amsterdam kondigt nu ook een actieprogramma aan - toevallig juist een dag voordat de landelijke Week tegen Eenzaamheid begint.

"Er gebeurt al veel voor mensen die eenzaam zijn of dreigen te worden", zegt de Amsterdamse wethouder zorg Eric van der Burg (VVD). "Maar vaak weten mensen daar niet van. Wie eenzaam is, laat zich ook niet altijd bereiken." Vandaar dat de gemeente onder anderen huisartsen wil vragen extra op signalen van eenzaamheid te letten. Wie eenmaal in beeld is, moet vervolgens zorg op maat krijgen.

Het initiatief voor de Amsterdamse aanpak van eenzaamheid komt van PvdA-raadslid Maarten Poorter. Die kreeg er afgelopen zomer al breed steun voor in de gemeenteraad, maar door politiek gekissebis lukte het toen niet er ook geld voor gereserveerd te krijgen. "Leven in eenzaamheid is onmenselijk", zo verklaart hij de noodzaak van het actieprogramma. "Maar het is niet alleen een probleem voor individuen, het is ook een collectief probleem. Eenzaamheid leidt bijvoorbeeld tot hogere zorgkosten."

Dat alleen al rechtvaardigt overheidsbeleid, vindt Poorter - en Van der Burg met hem. "Vergelijk het met roken, alcoholmisbruik, obesitas", zegt Poorter. "Zaken die met individuele leefstijl te maken hebben, maar waarmee de overheid zich toch bemoeit." In de strijd tegen obesitas boekt Amsterdam al succes, en op het gebied van eenzaamheid is net zo'n inzet nodig.

Behalve de eigen obesitas-aanpak kan ook het Rotterdamse programma tegen eenzaamheid als voorbeeld dienen. Het opvallendste onderdeel van de Rotterdamse aanpak is een jaarlijks huisbezoek aan alle 43.000 75-plussers in de stad. "Eenzaamheid is onder ouderen het hardnekkigst", verklaart wethouder Hugo de Jonge (CDA). In de wijken waar de meeste ouderen wonen hebben inmiddels 1650 75-plussers een bezoek gekregen van door de gemeente getrainde vrijwilligers.

De verdieping 2

Eenzaam in de grote stad

in de stad wonen veel meer alleenstaanden

Eenzaamheid in de grote steden heeft alles te maken met de anonimiteit van het stadse leven. Het is een veelgehoorde verklaring, maar klopt die ook?

Slechts ten dele. Veel meer is eenzaamheid in de grote stad te verklaren uit de bevolkingssamenstelling. In de steden wonen nu eenmaal veel meer alleenstaanden, en die zijn vaker eenzaam.

Belangrijker nog zijn de allochtonen in de stad. Die zeggen drie keer zo vaak als anderen zich erg eenzaam te voelen, en omdat in de steden veel allochtonen wonen, komt alleen al daarom eenzaamheid er veel voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden