Ook ambulancepersoneel Amsterdam voert actie

(Novum) - Het ambulancepersoneel in Amsterdam heeft het werk vrijdag gedeeltelijk neergelegd. De medewerkers van de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst (GG&GD) voeren stiptheidsacties uit. Dat betekent dat ze alleen uitrukken voor spoedgevallen, zegt woordvoerder Martin Hommenga.

De ambulancemedewerkers protesteren met de acties tegen de afschaffing van het functioneel leeftijdsontslag (FLO). De bonden kwamen dinsdag een nieuwe cao overeen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Daarin werd opgenomen dat zij niet meer op 55-jarige leeftijd met pensioen kunnen. Brandweerlieden in het hele land voeren al enkele dagen op verschillende manieren actie. De ambulancebroeders hebben zich, in tegenstelling tot leden van het brandweerkorps in de stad, niet ziek gemeld.

Het besteld vervoer, het reeds geplande transport van patiënten van en naar ziekenhuizen, wordt nu geheel door de particuliere ziekenvervoerorganisatie Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam verzorgd. Daardoor ontstaan waarschijnlijk vertragingen. De meldkamer houdt volgens Hommenga goed in de gaten welke ritten spoedeisend zijn. Het is nog niet duidelijk hoe lang de acties duren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden