Ook als president ruziet Trump door met de pers

Als de president het wantrouwen in de media aanwakkert, wordt het voor hen een stuk lastiger om hem te controleren.

JORIS BELGERS en REDACTIE CULTUUR EN MEDIA

In een voor een zittende president ongekende aanval zet Donald Trump zijn oorlog met de gevestigde media voort. Want, anders dan diverse media meldden: zijn inauguratie trok afgelopen vrijdag wel degelijk 'de allermeeste bezoekers ooit'.

Nou, nee. Aldus de feiten. Zie het fotografische bewijs: veel open plekken en lege tribunes op The Mall, anders dan bij de inauguratie van Barack Obama in 2009. Ook geeft het aantal metroritjes een indicatie van de drukte in Washington: meer dan de helft minder dan acht jaar terug, zocht The New York Times uit. Het Amerikaanse kijkcijferbureau Nielsen meldde dat er 30,6 miljoen Amerikanen op tv naar Trumps inauguratie keken, ruim 7 miljoen minder dan naar die van Obama. Intussen leverde het Witte Huis tijdens de eerste persbriefing, waarin géén vragen mochten worden gesteld, geen enkel bewijs om de claim van Trump te onderbouwen.

Nu lijkt dit misschien een futiel wedstrijdje ver plassen. Opschepperij dat jouw feestje de meeste mensen trekt. Maar het is 'absoluut zorgwekkend', volgens de Nederlandse journalistenvakbond NVJ, en 'nog nooit vertoond', volgens Charles Groenhuijsen, oud-correspondent voor de NOS in Washington. "Hij voert openlijk oorlog met de pers", zegt Groenhuijsen. "Kijk, er is zeker een journalistieke bias. Heel veel journalisten hebben een tyfushekel aan Trump. Daar mag je je over opwinden. Maar het gaat verder als je praat over objectieve feiten."

"Dit soort gekkigheid voedt de angst van journalisten te worden buitengesloten. Dat ze geen toegang kregen tot Trump tijdens de verkiezingscampagne, prima. Trump was de baas op zijn bijeenkomsten. Maar nu zit hij er namens 300 miljoen Amerikanen. Dit is echt Bokito-gedrag."

Wat volgens Groenhuijzen tot effect kan hebben dat media zelfcensuur gaan toepassen. "Wat mij nu al opviel, is dat deze kwestie heel voorzichtig is opgeschreven in Amerikaanse media. Journalisten zijn, wellicht onbewust, terughoudend geworden. Ze willen hun Witte Huis-accreditatie niet kwijtraken."

Ook Thomas Bruning, algemeen secretaris van journalistenvakbond NVJ, maakt zich zorgen. "Want in een functionerende democratie heeft de pers een controlerende taak. De overheid accepteert die." Maar als iemand met zo'n voorbeeldfunctie als de president op deze manier wantrouwen in de media aanwakkert, wordt die controletaak een stuk lastiger, denkt Bruning. In deze tijden van nepnieuws, waarin mensen via sociale media nieuws tot zich nemen dat het eigen gelijk bevestigt, is de professionele journalistiek volgens de vakbondsman al kwetsbaar genoeg.

Bruning: "Het enige dat de beroepsgroep kan doen, is solidair zijn. Zoals hoe nota bene Fox News voor CNN op de bres sprong toen Trump hen van slechte journalistiek betichtte." Verder staan journalisten machteloos, meent Groenhuijsen. "Ze kunnen moeilijk niet over Trump schrijven. Daarbij, Trump laat zich niet intimideren. De gevestigde media laten hem koud. CNN, de Times, de Washington Post: ze hebben geen machtsmiddel. Het Congres wel. Geld. Écht interessant wordt het als hij zich ook in het Congres zo gedraagt."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden