Ik heb een droom

‘Ook als politicus zocht ik tegenstanders op, want daar leer je het meest van’

Abdeluheb Choho Beeld Jörgen Caris
Abdeluheb ChohoBeeld Jörgen Caris

In de interviewrubriek ‘Ik heb een droom’ vraagt Trouw aan bekende en minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts. Abdeluheb Choho van VluchtelingenWerk droomt van een land, dat nieuwkomers vriendelijker tegemoet treedt.

“Ik ben een actieve dromer: dingen die ik overdag heb meegemaakt verwerk ik in mijn slaap, soms in de vorm van een strijd die ik moet leveren. Dromen zijn voor mij een uitlaatklep.

Wat vaak terugkomt is dat ik in een onbestemde ruimte ben met een groep mensen. De ene keer probeer ik hen te mijden, de andere keer is er wel contact, maar loopt dat uit op een confrontatie: ik doe iets verkeerd in hun ogen en moet mezelf verdedigen. We beginnen te bekvechten, soms met duwen en trekken totdat ik wakker word.

Mijn strijdvaardigheid beperkt zich niet tot dromen, ook in het echte leven zet ik me in voor wat ik belangrijk vind: een betere samenleving, verbinding tussen mensen. Ik kan me druk maken over hoe we met elkaar omgaan, hoe we nieuwkomers tegemoet treden.

De asielzoekers die we bij VluchtelingenWerk begeleiden moeten voortdurend voor zichzelf opkomen. Als je ontheemd bent, geen netwerk hebt en de sociale gebruiken en regels van een land niet kent is het een enorme opgave om een nieuwe toekomst op te bouwen. Een uit Syrië gevluchte Palestijn vroeg me hoe hij toch in contact kon komen met Nederlanders: het lukte hem niet aansluiting te vinden.

Mijn ouders hebben dat ruim veertig jaar geleden ook ervaren toen ze uit Marokko hier kwamen. Ik was toen 3. In de nieuwbouwwijk in Bodegraven waar we gingen wonen, waren we het eerste Marokkaanse gastarbeidersgezin. Mijn moeder vertelt daarover dat iedereen wist wie zij was, maar zij wist niet wie de anderen waren. Ik wilde er altijd graag bij horen, maar ik weet nog dat vriendjes bij ons thuis kwamen en verbaasd waren dat wij een bankstel hadden. Ze verwachtten dat wij op de grond zaten.

Ik ben opgevoed met de gedachte dat je niet alleen voor jezelf moet zorgen, maar ook oog moet hebben voor het belang van de groep waar je onderdeel van bent. Dat motiveerde mij ruim tien jaar geleden om over te stappen van het bedrijfsleven naar de politiek.

Ik ben zwaar onder de indruk van de passie en gedrevenheid waarmee de 14.500 vrijwilligers van onze organisatie zich inzetten voor vluchtelingen. Tegelijkertijd is het klimaat in het land verhard. Ik zie het als mijn taak ook in gesprek te gaan met groepen die negatief staan tegenover opvang van vluchtelingen. Ook als politicus zocht ik mijn tegenstanders op, daar leer je het meest van.

Je oordeelt vaak genuanceerder als je verhalen van individuele personen kent. Het is me altijd bijgebleven wat de bewoners vroeger over ons zeiden: alle buitenlanders het land uit, maar jullie mogen blijven want jullie vinden we aardig.”

Abdeluheb Choho (1970) is sinds februari de nieuwe directeur van VluchtelingenWerk Nederland. Daarvoor was hij wethouder, namens D66, in Amsterdam.

In deze interviewrubriek vraagt de redactie van Trouw aan bekende én minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden