Interview

'Ook als er vrede komt, blijf ik: de Farc is mijn levensproject'

Tanja Nijmeijer: 'Ik ben bij de vredesbesprekingen omdat ik tien jaar bij de Farc zit en Engels spreek'. Beeld AP
Tanja Nijmeijer: 'Ik ben bij de vredesbesprekingen omdat ik tien jaar bij de Farc zit en Engels spreek'.Beeld AP

Alexandra, zoals ze zich bij de Farc laat noemen, staat open voor alle vragen en is vrij om te spreken. Na een kleine week in Havana weet ze via internet wat er in Nederland geschreven wordt over Colombia, de Farc en haarzelf. "De berichtgeving is erg op mij geconcentreerd. Dat is ook wel logisch, want ik wek als Nederlandse natuurlijk nieuwsgierigheid en sensatie."

Ze kent het slechte imago van de Farc. "Er is al jaren een mediacampagne tegen de Farc aan de gang; wij hebben nooit ruimte gehad om ons verhaal te doen, om te zeggen waarvoor wij vechten."

Dat dit beeld bepaald wordt door ontvoeringen en aanslagen is onterecht, vindt ze. "Iemand die de staat geen belasting betaalt, gaat naar de gevangenis. Iemand die ons geen revolutionaire belasting betaalt, gaat naar ónze gevangenis. Dat is dan ontvoering, al hebben we besloten dat we het niet meer doen. En wat de aanslagen betreft: we zijn een leger. Wij gebruiken wapens en die wapens doden. We strijden tegen het leger, de paramilitairen en de politie. Daar vallen natuurlijk doden bij, want dit is een oorlog. Zij vallen ons aan, wij vallen hen aan."

De gewapende strijd is niet achterhaald, vindt de Nederlandse. "Gebleken is dat er in Colombia nog steeds geen plek is voor politieke deelname op een vreedzame manier. In de jaren tachtig is onze politieke partij compleet uitgemoord. Sindsdien is het geweld tegen mensen met andere politieke ideeën alleen maar toegenomen. Er is in Colombia repressie door het leger. Mensen met linkse ideeën worden uitgemoord. Dat is niet legitiem. In een land met zoveel repressie tegen de bevolking kun je niet spreken van democratie. De armoede is zo groot, dat mensen hun stem geven voor een bord linzen. Dan is het heel moeilijk om over een democratisch gekozen regering te praten."

Dat ze gevraagd is om bij de vredesbesprekingen te zijn, is volgens Nijmeijer geen mediastunt. "Ze zeggen dat ik hier ben omdat ik tien jaar bij de Farc zit, guerrillera ben en Engels spreek. Ik kan onze documenten vertalen, dat is natuurlijk heel nuttig."

Nijmeijer (34), academica en afkomstig uit een land met alle mogelijkheden, gelooft dat ze als guerrillastrijder meer kan doen voor Colombia dan op welke andere manier dan ook. "Alle vormen van strijd zijn belangrijk, en ik heb ervoor gekozen om guerrillera te worden. Het geeft mij veel voldoening om solidariteit te tonen met de guerrilleros. Als ik journalist was geworden had ik misschien objectief kunnen berichten, maar wat win ik daarmee?"

De aanslagen waarvan ze beschuldigd wordt, waren daarvoor geen belemmering. "Bij de aanslag op een bus is niemand omgekomen of gewond geraakt. Andere aanslagen, op bedrijven die geen revolutionaire belasting betaalden, gebeurden altijd midden in de nacht. Ik ben er honderd procent zeker van dat daar nooit burgers bij om zijn gekomen."

Ook na een eventueel vredesakkoord wil Nijmeijer blijven. "De Farc is behalve een revolutionair leger ook een politieke partij, die de wapens heeft opgenomen. Als er vrede komt, vechten we verder voor dezelfde ideeën via een vreedzame weg, mits er garanties zijn. En ik blijf ook. Dit is mijn levensproject, ik wil hier voor vechten en ik wil mijn dromen zien uitkomen."

Beide partijen willen snel vredesakkoord
Donderdag begint in Havana het inhoudelijke vredesoverleg tussen de Colombiaanse regering en guerrillabeweging Farc. Daarmee moet een einde komen aan een halve eeuw gewapend conflict.

Volgens waarnemers was er nooit zoveel kans op succes. De Farc is militair verzwakt, en tegelijk weet de regering dat de strijd tegen de guerrilla nooit militair te winnen is.

Daarnaast hebben beide partijen haast. De Farc kampt met een slecht imago wegens ontvoeringen en drugshandel; de regering wil met een vredesakkoord de verkiezingen van 2014 in, voor een tweede termijn van president Juan Manuel Santos.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden