Ook al werk ik, het is een rustdag

Nico Sinselmeijer
"Ik werk in een levend schilderij. Het is hier zo verschrikkelijk mooi. Elke zondag is het weer anders. Ik bof enorm met dit baantje. Je kan ook op een kantoor terechtkomen waar je tegen een muur zit aan te kijken.

Dit is voor mij een bijbaantje voor de zondag, door de week studeer ik aan de hogere zeevaartschool op Terschelling. Ik ben ooit begonnen op de pont in IJmuiden. En toen wees iemand mij op sluis 't Hemeltje. Mijn ouders wonen hier vlakbij en toen ben ik het gewoon gaan doen.

Mijn werk bestaat eruit plezierjachten van het Hilversums kanaal naar de Vecht te helpen en omgekeerd. Het water in het kanaal staat tachtig centimeter hoger dan in de rivier. Een sluiswachter moet er dan voor zorgen dat zo'n schip toch door kan varen door het in de sluis te laten. Dat noemen we schutten.

Er komt wel eens een binnenvaartschip de sluis door, maar dat is een uitzondering. Voor de rest is het allemaal recreatieverkeer. Op zondag is het hier druk, zeker bij mooi weer. Mensen gaan dan sneller het water op. Je hebt hier veel te maken met huurbootjes. Die zijn heel populair. Door de dag heen hebben we een aantal pieken. De laatste is tegen het eind van de middag. Dat zijn de mensen die nog naar huis toe willen.

Als boten liggen te wachten, gaat het er heel ontspannen aan toe. Mensen zijn een dagje uit. Ze zijn vrolijk. Maar op het moment dat ze de sluis binnen moeten varen dan komt er een lichte mate van stress om de hoek kijken. Vaak staat de man aan het roer en staat de vrouw voorop de boot met het touw te wachten tot ze aan kan leggen. En dan gaat het even niet lekker. Dan komt er wel een spanning op. Het zondagse gevoel is dan even weg.

Een andere stressfactor is de brug. Die moet open als het om grote schepen gaat. Dan moeten de auto's wachten. Dat vinden de bestuurders niet leuk. Dan gaan ze toeteren of tonen ze hun middelvinger. We zijn in Het Gooi hè? Hier voelen ze zich al snel beter dan een ander. En van die crisis merk je niet veel hoor. Er gaat hier geen boot minder door de sluis.

Voor zo'n zondag neem ik acht boterhammen mee in mijn lunchpakket. Drie voor de lunch en dan 's avonds de rest. Er is een magnetron en daar kun je warme maaltijden in opwarmen. Soms kijk ik rugbywedstrijden op mijn laptop.

Water zit bij ons in de familie, zal ik maar zeggen. Veel familie van mij heeft bij de marine gediend. Ik heb altijd naar zee gewild. Na de zomer begin ik als derde stuurman op de grote vaart. Het is gewoon mooi werk. Voor mij zit er niet zoveel zeemansromantiek aan.

Ik ben geen kerkganger en geloof ook niet. Dus voor mij heeft de zondag geen religieuze lading. Het is voor mij niet de Dag des Heren. Maar het is wel een speciale dag. En al moet ik werken, het is voor mij ook een rustdag. In het voor- en naseizoen komen er niet zoveel boten. Dan kan je hier heerlijk zitten studeren. En voor een studentenbaantje betaalt het ook nog eens goed.

Het is geen stressbaan. Je doet de dingen in de goede volgorde en zorgt zo voor ontspanning bij de mensen die met hun boot hier doorheen moeten. Iedereen maakt tegenwoordig lange dagen. Men gunt zichzelf geen rust meer. Altijd die smartphone aan. Toch nog even je werkmail checken. En als ze dan op het water zijn en die telefoon uitgaat, hebben ze aandacht voor hun gezin of hun vrienden die meevaren. In die zin doe ik zinnig werk.

Als het mooi weer is, kan ik lekker buiten in de zon zitten. Ik maak eens een grapje of help eens met een touwtje bij het aanleggen van een boot. Dan heb ik de tijd van mijn leven. Bij mij zijn mensen op hun 'zondags'. Ze lachen terwijl ze genieten van een mooie dag. Vaak met een drankje in hun hand. De mensen zijn hier op hun best."

Wie is Nico Sinselmeijer?
Nico Sinselmeijer (21) bedient op zondag vaak sluis 't Hemeltje, vlakbij Nederhorst den Berg. Hij studeert voor stuurman op de grote vaart aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling. In de weekenden woont hij in Kortenhoef.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden