'Ook aardbevingen boven 5 op de Schaal van Richter zijn mogelijk'

NAM-directeur Bart van de Leemput. Beeld anp
NAM-directeur Bart van de Leemput.Beeld anp

Het is onduidelijk hoe erg de aardbevingen in Groningen door toedoen van gaswinning in de toekomst zullen worden. De mogelijkheid bestaat zelfs dat er aardbevingen komen van meer dan 5 op de Schaal van Richter volgens directeur Bart van de Leemput van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Onlangs bleek uit onderzoek dat Groningen rekening moet houden met aardbevingen van 4 of 5 op de Schaal van Richter door gaswinning uit het Groningen-veld door de NAM. De conclusie leidde tot ophef omdat tot nu toe werd volgehouden dat 3,9 het maximum zou zijn. Momenteel wordt nader onderzoek verricht naar het Groningen-veld. Nieuwe inzichten zijn niet uitgesloten, zegt Van de Leemput vandaag in een interview met Trouw. "We weten niet waar het maximum ligt."

Er lopen elf onderzoeken naar de effecten van gaswinning in Groningen. Bij een groot deel daarvan is de NAM betrokken. Volgens Van de Leemput is de onafhankelijkheid van de onderzoeken gegarandeerd omdat een onafhankelijke commissie toezicht houdt op alle onderzoeken. "Dat is ook voor de geloofwaardigheid van de NAM belangrijk."

Volgens Van de Leemput wil de NAM wil de regio en de mensen daarin graag helpen. Met voorlichting in de huis-aan-huisbladen en een ruimhartige schadeafwikkeling. Toch neemt de directeur 'ver afstand' van een compensatiefonds van 1 miljard zoals de commissaris van de Koningin in Groningen, Max van den Berg, graag wil.
De NAM beschouwt bijdragen aan versterken van de regio als een taak, maar denkt vooral aan ondersteunen van duurzame lokale intitiatieven, zoals zonnepanelen op dorpshuizen of investeren in technische opleidingen. "Als ik denk aan het versterken van de regio, denk ik aan aanzienlijk lagere bedragen dan 1 miljard."

Lees vandaag het volledige interview in Trouw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden