Ooit was iemand tegemoetzien doodnormaal

'We zien u binnenkort graag tegemoet', schrijft een modewinkel op een uitnodiging voor vaste klanten. Het is op het eerste gezicht een alledaags zinnetje, maar kun je wel 'iemand tegemoetzien', vraagt een lezer zich af.

Van Dale vermeldt alleen het gebruik van 'iets tegemoetzien'. De betekenis daarvan luidt iets 'afwachten' of 'verwachten', en volgens het woordenboek kun je 'iemands antwoord met verlangen tegemoetzien', 'iemands reactie met belangstelling tegemoetzien', 'iets met angst en beven tegemoetzien' en 'de toekomst met gerustheid tegemoetzien'. Maar 'iemand tegemoetzien', staat niet in Van Dale.

In teksten van de afgelopen decennia zijn het inderdaad vrijwel alleen zaken die door mensen worden tegemoetzien.

Natuurlijk is er altijd wel een uitzondering te vinden. Zo schrijft een krant in 1999 over zangeres Tina Turner dat allerlei wereldsteden 'haar tegemoet kunnen zien'. Bedoeld wordt in dit geval echter 'een optreden van Tina Turner'.

Als Van Dale 'iemand tegemoetzien' niet vermeldt, impliceert dit dan dat die formulering fout is? Nee, het feit dat Van Dale niet zo'n voorbeeldzin bevat, betekent hooguit dat die formulering niet gebruikelijk is. Of in elk geval niet meer. Want wat blijkt? Eeuwenlang was 'iemand tegemoetzien' vrij normaal. Zo typeert Jan Luyken (1649 -1712) in zijn 'Geestelijke brieven' God als 'die liefelyke beminnelyke Vader, die ons arme afgedwaalde kinderen met verlangen te gemoet ziet'. Kennelijk raakte 'iemand tegemoetzien' in de loop van de negentiende eeuw in onbruik. Maar fout is het zeker niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden