Ooit secondant van Zoetemelk, nu chauffeur Team Roompot

Johan van der Velde terug in Omloop Het Nieuwsblad

EDO STURM

"Mijn laatste zwakheid", zegt Johan van der Velde achter de ploegbus van Team Roompot als hij zijn peuk uitdrukt. Het Sint-Pietersplein in Gent is nagenoeg uitgestorven de uren tussen start en finish van de Omloop Het Nieuwsblad, zaterdag. "Roken past niet echt bij het wielrennen", verontschuldigt de oud-renner met groot rijbewijs zich. "Mijn oude werk, hè", hengelt hij naar begrip.

Hij is 58, de gewezen superklimmer die Joop Zoetemelk in de Tour de France van 1980 behoedde voor onheil in de gele trui. Van der Velde voorkomt tegenwoordig dat de renners van Roompot te laat komen voor het startschot. Hij chauffeert nu een kleine anderhalve maand voor Roompot, het opleidingsproject van Michael Boogerd en Erik Breukink. "Ik heb er inmiddels achtduizend kilometer opzitten."

In de bus staat de tv aan. Van der Velde doodt de uren met de live registratie van de Omloop, de opening van het Vlaamse wielerjaar. De schermutselingen volgen elkaar op, nog sneller dan de Vlaamse heuvels. "Dit is absoluut geen kwelling", zegt Van der Velde zijn benen strekkend in een van de stoelen.

In de spits van de koers ontbreekt een oranje shirtje, de kleur van Roompot. De oud-renner blijft er ontspannen onder. Met nog tachtig kilometer kan er van alles gebeuren. Trouwens, wie verwacht van de jonge ploeg in de Omloop eigenlijk wonderen? Het team rijdt zijn eerste klassieker op een wildcard, benadrukt Van der Velde. "Hier aan de start staan is sowieso winst."

De Omloop zaterdag is een feest voor de liefhebbers van suspense. Precies waarvoor Van der Velde terugkeerde in het peloton. De Engelsman Ian Stannard zet in de finale het drietal van het onverslaanbare gewaande Quick Step te kijk. De zure blikken van Niki Terpstra (2de) en Tom Boonen (3de) dwalen af over het inmiddels weer volgepakte Sint-Pietersplein. De Britse putsch komt hard aan in België.

"Het is mooi om terug te zijn", straalt Van der Velde. Zijn bus kun je door een ringetje halen zo schoon. Op de zijkant van de oranje touringcar prijkt de eerste strofe van het Wilhelmus. De ploeg wil aan alles het 'Nederland-gevoel' uitstralen.

"Deze baan is zo anders dan wat ik gewend was." Na twintig jaar zwoegen in de zware industrie als lasser en slijper was hij uitgekeken op zijn werk. Dat hij nu tassen en fietsen van anderen inlaadt, beschouwt Van der Velde als een geschenk.

De Brabander die "elk werk aanpakt omdat hij zo is opgevoed", klopte eind vorig jaar aan bij Roompot. "Wat kun je? Ik zei dat ik een groot rijbewijs heb. 'Dan word jij onze chauffeur', zei Michael (Zijlaard, algemeen manager, red.)."

Over zijn andere leven, zijn 'donkere periode', is hij minder spraakzaam. "Ik schaam mij er niet voor. Maar het is een lang gepasseerd station." De kroonprins van Zoetemelk slikte in zijn nadagen amfetaminen. Soms zette hij een spuit. Zijn verslaving kostte hem uiteindelijk veel meer dan zijn armen. Van der Velde stal om zijn gezin draaiende te houden. De Koepel van Breda leek zijn voortijdige eindstation, tot hij God vond en zich bekeerde.

Het was kopman Johnny Hoogerland die onlangs in de ploegbus Van der Velde uit de betrekkelijke anonimiteit haalde. De jonge garde had geen idee wie hun chauffeur was. "Hij las van Wikipedia mijn palmares op", lacht de bescheiden Brabander. "Ik zelf loop er niet mee te koop."

De wielerwereld werd zaterdagochtend wakker met weer een dopinggeval. Van der Velde ziet op de tv in de bus gelaten aan hoe de Belg Greg van Avermaet de beschuldigen ontkent. Toch knaagt het, bekent hij. "Wie nu betrapt wordt, legt het voortbestaan van een complete ploeg in de waagschaal. Zestig man op straat." Het idee doet de kersverse buschauffeur huiveren.

undefined

Cavendish wint Kuurne

De Brit Mark Cavendish heeft gisteren voor de tweede keer in zijn loopbaan Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. De renner van Etixx-QuickStep won de sprint van een grote groep voor de Noor Alexander Kristoff en de Italiaan Elia Viviani. Raymond Kreder van Team Roompot was beste Nederlander op de negende plaats.

Cavendish was attent mee toen het peloton op de Kwaremont brak na een tempoversnelling van Sep Vanmarcke, de Belg van LottoNL-Jumbo. Later sloot een grote groep weer aan en dreigde alleen Philippe Gilbert nog een massasprint te voorkomen. De Belg van BMC werd een kilometer voor de streep achterhaald waarna Cavendish het karwei afrondde.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden