Column

Ooit rechtvaardigde ook ik mijn eigen haat door die als Gods haat te zien

Jean-Jaques Suurmond Beeld Maartje Geels
Jean-Jaques SuurmondBeeld Maartje Geels

De wereld is een hel en moet worden weggevaagd voordat er verbetering kan komen. Dat zegt een man in de film 'Source Code'. Hij heeft een vuile bom, verborgen in een kist met de Amerikaanse vlag erop.

Het lijkt bizar, maar dit apocalyptische gevoel zit diep verankerd in de Amerikaanse psyche ('apocalyps' verwijst naar het bijbelboek Openbaring waarin het einde van de wereld wordt beschreven). Neem Steve Bannon, de invloedrijke, slecht geschoren Trump-fluisteraar. Zijn grote doel is om 'de staat te vernietigen'. Er moet chaos komen waaruit de VS nieuw kan oprijzen.

Deze overtuiging dat de wereld ten onder moet gaan, is een belangrijk geloofspunt van de conservatieve gelovigen die zichzelf 'evangelicalen' noemen. Ik heb het warempel zelf ook geloofd. Elke dag verwachtte ik dat de zon 'zwart als een haren zak' zou worden, het begin van 'een grote verdrukking' waaraan alleen de uitverkorenen zullen ontsnappen. Op de rokende puinhoop van de aarde, waaruit alleen nog de witte botten van zondaars steken, zou Christus zijn rijk vestigen. Dit scenario wordt geromantiseerd in de boekenserie 'Left Behind' van Tim Lahaye, waarvan in de VS niet minder dan 65 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Nonchalant

Voordat het beter wordt, zal God het slechter maken. Deze pessimistische houding verklaart de haast nonchalante manier waarop president Trump met de klimaatverandering en het gevaar van een kernoorlog omgaat. Want als de ondergang van de wereld toch onvermijdelijk is en zelfs goed, want Gods wil, waarom zou je dan je best doen om die te voorkomen?

Dit verklaart ook waarom Amerika ondanks zijn enorme invloed op het Midden-Oosten daar maar geen vrede bereikt. In Israël zal volgens de evangelicale interpretatie van de Bijbel de laatste oorlog op aarde plaatsvinden, de slag bij Armageddon. President Trump (met veel Republikeinen) denkt het misschien niet zo bewust, maar de situatie moet juist slechter worden. Dus stuurt hij een ambassadeur die de Palestijnen tegen de haren instrijkt.

In dezelfde trant wil hij de internationale hulp terugschroeven, wat de kans op conflicten in de wereld vergroot, en geeft hij prioriteit aan de verkoop van wapens (laatst voor 110 miljard dollar aan Saoedi-Arabië). Vrede is niet de bedoeling.

Pioniersmentaliteit

Waarom zijn de VS zo vatbaar voor apocalyptisch denken? Er heerst een pioniersmentaliteit: het eenzame individu tegen de rest. Na het bloedbad in Las Vegas klinkt voor de zoveelste keer de roep om beperking van het wapenbezit. Tevergeefs, want iedere Amerikaan moet voor zichzelf kunnen opkomen. Het besef dat je klaar moet zijn voor de strijd is nooit ver weg.

Maar wie is eigenlijk de vijand? Trump is gekozen door mensen die de regering in Washington als een 'monster' zien en haten. De president zelf grossiert in haattaal, om het maar niet over Steve Bannon te hebben. Je hoeft geen groot psycholoog te zijn om te zien dat zoveel haat wel moet voortkomen uit zelfhaat. Ze zijn hun eigen grootste vijand.

Dat gold eens ook voor mij. Ik zag mijn zelfhaat niet onder ogen, was me daarvan nauwelijks bewust, maar projecteerde die op de wereld. Dat rechtvaardigde ik door mijn haat als Gods haat te zien waardoor 'de hemelen met gedruis zullen voorbijgaan en de elementen door vuur vergaan'. Mijn apocalyptische visie werd aangejaagd door een negatief zelfbeeld.

Er zijn veel factoren die inwerken op de Amerikaanse politiek. Maar zonder besef van de invloed van deze naïeve theologie is die niet echt te begrijpen.

Lees hier alle columns van Jean-Jacques Suurmond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden