Oogwenk

NEDERLANDS FILM FESTIVAL Promotie van de Nederlandse film in het buitenland is het doel van de Holland Film meeting tijdens het 19de Nederlands Film Festival. Van 24 tot en met 27 september kunnen buitenlandse tv-aankopers, festivalprogrammeurs, sales-agents, distributeurs en pers Engels ondertitelde of simultaan vertaalde producties van het afgelopen jaar zien.

De samenkomst in het Polman's Huis in Utrecht zou tot een vruchtbare samenwerking moeten leiden van Nederlandse producenten en de internationale co-producenten en financiers. Op zaterdag 25 en zondag 26 september worden 13 projecten-in-ontwikkeling gepresenteerd die uit vijftig inzendingen zijn verkozen. De bijeenkomst, het Co-Productie Platform, is besloten.

Terugblikken op de beste en geruchtmakendste film is tijdens het festival aan eenieder toegestaan. Het Grand Theatre Cinema Boulevard, een reizend theater, vertoont de tien hoogstgeplaatste films uit de Verkiezing voor Beste Nederlandse Film van de Eeuw. Winnaar is 'Turks Fruit'. 'Soldaat van Oranje' staat op de tweede, 'Karakter' op de derde en 'Abel' op de vierde plaats.

Meest aanstootgevend deze eeuw waren de films 'Luger' van Theo van Gogh, 'Blue Movie' van Wim Verstappen, 'Pruimenbloesen' van Willem van Batenburg, 'De mantel der Liefde' van Adriaan Ditvoorst en 'Spetters' van Paul Verhoeven.

De categorie 'Je bent jong' geeft een beeld van de ontwikkeling van de mentaliteit van de jeugd in de afgelopen decennia.

FILM BY THE SEA 'Oud is IN Beeld' staat op het programma van de eerste editie van het filmfestival 'Film by the Sea', dat van 14 tot en met 19 september gehouden wordt in Cine City te Vlissingen en in het Schuttershoftheater in Middelburg.

1999 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de ouderen met als motto: naar een samenleving voor alle leeftijden. Oud is IN Beeld wil de cultuurparticipatie door ouderen stimuleren. Hedy d'Ancona, voormalig staatssecretaris van cultuur en voorzitter van Film by the Sea, zal op woensdag 15 september een debat leiden over het betrekken van een ouder publiek bij het aanbod van filmtheaters en bioscopen.

Woensdag 15 september gaat de film 'The Straight Story', de nieuwste film van de Amerikaanse regisseur David Lynch ('Twin Peaks', 'Wild at Heart', 'Blue Velvet') op het Film by the Sea festival in voorpremière. De film maakt deel uit van het programma van Oud is IN Beeld.

Film by the Sea opent op 14 september met de Nederlandse productie 'The Delivery' van Roel Reiné en de Amerikaans-Ierse speelfilm 'Agnes Browne' van en met Anjelica Huston.

Na afloop treden Hans Dulfer, Handsome3some, DIC en de Ierse groep Na Fir Bolg op. In totaal zijn ruim vijftig films te zien, veelal Nederlandse avant-premières. Naast 'Delivery' zijn Frans Weisz' Couperus-verfilming 'Een vrouw van het noorden', en de kinderfilms 'De rode zwaan' van Martin Lagestee en 'De bal', een Belgisch-Nederlandse coproductie, geregiseerd door Dany Deprez, te zien.

Op de internet-site van het festival wordt bovendien de voorvertoning van een onvoltooide versie van de in Zeeland opgenomen speelfilm 'Wilde mossels' van Erik de Bruyn aangekondigd. Daarnaast zijn verschillende 'onuitgegeven films' te zien, zoals Boormans Ierse gangsterfilm 'The General' en Bertolucci's 'Besieged'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden