null Beeld

RumoerGerwin van der Werf

Oogverblindend, fantastisch en blij makend

Gerwin van der Werf

BoekTok Live, een evenement voor jonge lezers, vond vorige week plaats in het Literatuurmuseum in Den Haag. Er waren workshops en optredens. De ‘Back Street’ werd geopend, een interactieve tentoonstelling voor en door jongeren gemaakt (‘er moet wel een escaperoom in’). Bezoekers konden gedichten als snacks uit een automatiek trekken en alcoholvrije ­‘No-jito’s’ drinken.

Er was plaats voor 350 jongeren. Dat die er ook waren, leek niet vanzelfsprekend: als de CPNB iets voor jongeren organiseert, hou je je hart vast. ‘Er is ook wel geronseld’, gaf Astrid Oosterhof, coördinator communicatie van het museum, toe. Maar de jongeren waren er, en het waren echte lezers.

Een worshop ‘spannend schrijven’

Vier meisjes van het Stanislascollege uit Delft: “wij komen voor Victoria Schwab!” Hoe hadden ze van dit evenement gehoord? “Mijn moeder had het op Facebook gezien.” Een paar anderen komen net uit de workshop ‘spannend schrijven’ van Margje Woodrow. “We hebben geleerd dat we moeten inzoomen op details.” Er lopen aardig wat schrijvers rond, maar de meeste aandacht gaat uit naar ‘booktokker’ Noah de Campos Neto, alias @jetweedevader, die in een prachtig paars pak de pers te woord staat als de ster van dit festival. De show wordt uiteindelijk toch gestolen door een schrijver: Antwerpenaar Tom de Cock krijgt de Prijs voor het Beste Boek voor Jongeren voor Lily.

Presentator Kluun doet op het podium zijn stinkende best de lachers op zijn hand te krijgen door zichzelf en ‘iedereen op de eerste rijen’ (de oudere aanwezigen, goeddeels familie van de genomineerden) als uitgerangeerde boomers weg te zetten, in de hoop wat kudo’s van de jongeren in de zaal binnen te harken. Winnaar Tom de Cock slaat de brug een stuk overtuigender in zijn dankwoord: enthousiast als de radio-DJ die hij is, loofde hij de nieuwe generatie lezers in de zaal: ‘Jullie zijn oogverblindend, fantastisch en blij makend’.

Deze rubriek bericht wekelijks over boekennieuws en ander rumoer uit het literaire circuit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden