Oog in oog met steentijdman Cees

Man die 4500 jaar geleden stierf is te ontmoeten in het Westfries Museum in Hoorn

MICHAEL RAMAKER

Het Westfries Museum is tijdelijk het onderkomen van de oudste bewoner van Noord-Holland. Vanaf vandaag is er namelijk een reconstructie te zien van een 4500 jaar geleden gestorven man. Cees, vernoemd naar de boer op wiens weiland in Hoogwoud hij in 1990 gevonden is, geldt als het best bewaarde skelet uit de prehistorie in Nederland.

Met behulp van forensische technieken heeft een archeoloog het gezicht van Cees tot in detail kunnen nabootsen. De schedelresten zijn door een CT-scan gehaald en vervolgens in 3D uitgeprint.

Marije de Mol, specialist in het namaken van prehistorische kleding, heeft hem met de technieken uit die tijd aangekleed. "Er is uitgezocht in welk landschap de mensen hier toen leefden. Op basis van de dieren en planten die er aanwezig waren, kun je zien welke materialen zij waarschijnlijk gebruikt hebben."

Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, vindt het erg bijzonder om als een van de eerste mensen oog in oog te staan met de Steentijdman. "Het is een historische sensatie. Je kunt je er maar weinig bij voorstellen tot je hem echt in de ogen kunt kijken." Het complete skelet helpt een goed beeld te krijgen van hoe West-Friesland er in de steentijd uitzag, zegt hij. "Je kunt wel veel kleine brokjes hebben, maar daaruit krijg je niet één beeld. Met de vondst van een compleet mens kun je dat heel goed reconstrueren."

Rob van Eerden, beleidsadviseur archeologie bij de provincie Noord-Holland, zegt dat de goede staat van het skelet enorm heeft geholpen bij het onderzoek. "Daar hebben we enorm veel geluk mee gehad. Het is moeilijk om te reconstrueren waarom hij bijvoorbeeld daar ligt, en hoe het kan dat zijn benen verdwenen zijn. Het heeft wel een aantal jaren gekost, om dat goed in beeld te brengen."

Wel staat volgens hem vast dat Cees niet zomaar iemand was. De aparte palenconstructie waarin het skelet gevonden is, wijst erop dat hij begraven is in een dodenhuis, wat betekent dat hij een belangrijke functie had.

Cees is tot 17 november in het Westfries Museum te zien. In 2014 verhuist hij naar het Huis van Hilde, het nieuwe archeologische centrum in Castricum.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden