Oog in oog met een beer kan in Rhenen geen kwaad

Het was een heel nieuwe club mensen die zaterdag bij elkaar was. De meesten kennen elkaar dus nog niet echt, maar een gemeenschappelijke interesse hebben ze wel: de bevrijde dansberen die samen met een roedel wolven het Berenbos in Rhenen bevolken. Hun interesse (en financiële middelen) gaat zo ver, dat ze elk duizend gulden gestoken hebben in een stukje Berenbos van tien vierkante meter. Als sponsor van dat lapje grond staan ze met naam en toenaam bij de ingang van het bos vermeld.

Een vreselijk grote bijeenkomst was het nog niet, want er zijn nog heel wat van die stukjes berengrond voor liefhebbers beschikbaar.

De bevolking van het Berenbos is inmiddels compleet. Wie het bos, dat hoort bij en naadloos aansluit op Ouwehands Dierenpark, nu bezoekt, kan dwars tussen bruine beren en wolven door wandelen, want ook de tunnel is af en loopt gewoon over de bosgrond.

De loopbrug komt eerst. Vanaf die brug kijk je neer op de dieren, die - dat hangt van het uur van de dag af - languit een dutje doen, door het bos sjokken of in de vijver vissen of rondplonzen. Een enkele beer staat nieuwsgierig tegen het gaas van de tunnel, dat dieren en bezoekers apart houdt. Oog in oog staan met een beer, met alleen dat gaas ertussen, kan overigens geen kwaad. Het gaas is stevig genoeg om een beer tegen te houden en de beren, bijna allemaal voormalige dansberen die op straat kunstjes vertoonden, zijn altijd al publiek gewend geweest.

Om vóór het kijken al iets over de dieren te weten te komen, kunnen bezoekers op de brug filmpjes over de geschiedenis van de beren zien. Wie nog meer wetenswaardigheden tot zich wil nemen, kan in de doolhof terecht. Om verder te komen, moet je steeds een vraag over beren proberen te beantwoorden, meestal niet al te makkelijk. Want wie weet bijvoorbeeld dat een pasgeboren jong van zo'n vijfhonderd kilo zware moederbeer maar vijfhonderd gram weegt, niet zwaarder dus dan een pondje vlees van de slager?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden