Oog beschadigd door laserpen

Van een onzer verslaggevers MAASTRICHT - Een 67-jarige vrouw uit Heerlen heeft een beschadigd netvlies nadat een 15-jarige jongen een laserpen op haar had gericht. Of het herstelbaar is, is nog onbekend.

De jongen zat met een vriend in de bus toen hij de vrouw lastig viel met zijn laserpen. Eerder had hij de buschauffeur afgeleid door in de achteruitkijkspiegel te schijnen.

De laserpen is een klein apparaatje dat een rode laserstraal kan richten. In het onderwijs wordt hij gebruikt als aanwijsstok. Al vanaf 90 gulden zijn ze te koop. Jongeren gebruiken ze als speeltje, bijv. in discotheken, of om mensen mee lastig te vallen.

Begin dit jaar is in een school in Den Haag iets dergelijks voorgevallen. Naar aanleiding hiervan is een commissie ingesteld die over anderhalve maand Justitie moet adviseren.

Oogdeskundige prof. dr. J. Keunen uit Leiden zit de commissie voor. Hij vindt dit geval uit Heerlen 'uiterst merkwaardig.' Volgens hem kan iemand alleen oogletsel oplopen als hij enkele tientallen seconden in de laserstraal kijkt. Dat is waarschijnlijk niet het geval geweest. De vrouw zou van opzij zijn beschenen. Hierdoor heeft zij de lichtbundel mogelijk niet opgemerkt. Pas toen zij iets in de gaten kreeg, heeft zij zich omgedraaid waarop zij recht in de laserpen heeft gekeken.

Wapen

De laserpen valt niet onder de wet wapens en munitie en kan volgens een woordvoerder van de Centrale Recherche Informatie (CRI) hooguit 'onder bepaalde bezwarende omstandigheden' als wapen worden aangemerkt. Dan zou de pen moeten worden gebruikt met de bedoeling letsel aan te brengen.

In Engeland zijn de laserpennen inmiddels verboden. In Duitsland mogen ze niet meer worden verkocht aan minderjarigen.

In Nederland gelden geen beperkingsregels bij de verkoop of het gebruik.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden