'Onzorgvuldig' doet kliniek onrecht

Toetsingscommissie euthanasie: Onze woordkeus wekt de verkeerde indruk dat Levenseindekliniek niet deugt

De Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) willen in hun communicatie naar buiten af van de term 'onzorgvuldig' als een arts zich bij een euthanasieprocedure niet aan alle regels heeft gehouden. Dat heeft Nicole Visée, algemeen secretaris van de RTE's gisteren laten weten.

De toetsingscommissies beoordelen of artsen zich bij het verlenen van euthanasie aan de wet hebben gehouden. Dat is bijna altijd het geval. Zo werd op 4829 maal euthanasie in 2013 vijf keer geoordeeld dat een arts iets niet correct had gedaan.

Met name de euthanasie die de Levenseindekliniek verleent, krijgt relatief vaak het stempel 'oordeel onzorgvuldig'. Deze week was het voor de vierde keer raak in krap een jaar tijd. Drie keer vonden de toetsingscommissies dat de kliniek meer advies had moeten inwinnen, één keer kon de arts niet duidelijk maken dat er sprake was van ondraaglijk lijden, een wettelijke vereiste.

Meestal schrijven de commissies dat een arts al dan niet 'overeenkomstig de zorgvuldigheidseisen' heeft gehandeld. Maar wanneer de commissies ermee naar buiten treden, en dat is bij een negatief oordeel bijna altijd het geval, wordt er verkort over 'onzorgvuldig' gesproken.

Telkens wekt dat predicaat wrevel bij de Levenseindekliniek, waar Nederlanders naartoe kunnen die met hun stervenswens bij hun eigen arts geen gehoor vinden. Directeur Steven Pleiter wijst erop dat de kliniek sinds de oprichting in 2012 de meest ingewikkelde euthanasieaanvragen beoordeelt, en totaal al 450 euthanasieverzoeken heeft gehonoreerd. Volgens hem wordt vrijwel alles goed gedaan, ook bij de 'onzorgvuldig' beoordeelde gevallen, maar ontstaat door het gebruik van die term het beeld dat het er niet deugt.

De Toetsingscommissies hebben begrip voor deze kritiek. "In onze oordelen schrijven wij dat een arts niet overeenkomstig de zorgvuldigheidseisen heeft gehandeld", zegt algemeen secretaris Nicole Visée. "Maar op onze website en in de jaarverslagen hebben we het over 'zorgvuldig' en 'onzorgvuldig'. Dat is korter. Maar in de beeldvorming gaat dat, onbedoeld, een eigen leven leiden."

Volgens haar speelt dat vooral de Levenseindekliniek parten, omdat hier meerderde artsen samenwerken, en ze de meest ingewikkelde problematiek behandelen. De kliniek ligt volgens haar om die reden onder een vergrootglas. Het beeld dat de Levenseindekliniek verkeerd bezig is, noemt ze niet terecht. "Soms vinden we dat er meer onderzoek nodig was. Maar als van de aanduiding 'onzorgvuldig' een verkeerde suggestie uitgaat, steken we de hand graag in eigen boezem." De toetsingscommissies denken nog na over een betere formulering.

undefined

Vier keer een negatief oordeel voor Levenseindekliniek

1.

April 2014

Een eerste berisping voor de Levenseindekliniek. Volgens de toetsingscommissie is de euthanasie van een oudere vrouw met psychiatrische problemen 'onzorgvuldig'. De kliniek heeft te weinig gesprekken met haar gevoerd en er is in deze fase wel een geriater betrokken geweest, maar geen psychiater.

2.

Augustus 2014

Na een hersenbloeding was een vrouw van tussen de 80 en 90 jaar in een verpleeghuis opgenomen. Ze kon niet meer communiceren. Twintig jaar eerder had zij schriftelijk verklaard dat ze euthanasie wilde bij een blijvende opname in een verpleeghuis. Die wens had ze vlak voor haar hersenbloeding mondeling bevestigd. De Levenseindekliniek voerde de euthanasie uit. 'Onzorgvuldig', aldus de toetsingscommissie: de vrouw liet een wisselend beeld zien en de arts kon niet aannemelijk maken dat de vrouw ondraaglijk leed.

3.

Januari 2015

Een vrouw van tussen de 40 en 50 jaar leed ruim tien jaar aan tinnitus, ernstige oorsuizingen. In de loop der jaren verergerden haar klachten; ze beheersten haar leven. Ze kreeg euthanasie van een arts van de Levenseindekliniek, die consultatie van een onafhankelijke psychiater niet nodig vond. De toetsingscommissie meent dat de arts onvoldoende onderzocht had of er reële alternatieven waren om het lijden te verlichten.

4.

Maart 2015

Een hoogbejaarde vrouw leed aan verschillende aandoeningen, waaronder onbegrepen darmklachten. Haar arts en de Levenseindekliniek adviseerden haar om een geriater te raadplegen, maar ze zag daar de meerwaarde niet van. Haar euthanasie was volgens de toetsingscommissie 'onzorgvuldig' omdat de Levenseindekliniek te makkelijk was meegegaan met de weigering van de vrouw zich nader te laten onderzoeken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden