'Onzin dat dit onderwerp te moeilijk is voor gewone mensen'

Het referendum komt er, dat valt niet meer terug te draaien. Maar de discussie blijft hoe zinvol zo'n volksraadpleging over zo'n complex onderwerp is. Twee wetenschappers over de voor- en nadelen.

Voor referendum

"Ja, ik ben een voorstander van dit referendum. Democratie is meer dan eens in de vier jaar een kruisje zetten achter een partij, dat mag je in Afghanistan en Rusland ook. Montesquieu waarschuwde al tegen de luie burger. In een gezonde democratie is er tussentijds controle. Anders geef je bestuurders carte blanche om sluiproutes te bewandelen en verkiezingsbeloftes te breken. Het is makkelijker om in de tussentijd niet aangesproken te worden op je verantwoordelijkheid. Een referendum is een stok achter de deur, een instrument om te zorgen dat ze hun taken naar behoren uitvoeren. Dat is niet zo slecht.

"Natuurlijk is het associatieverdrag met Oekraïne een geschikt onderwerp. Het handelsgedeelte valt onder de Europese bevoegdheden en het politieke onder de nationale. Die mix van 'Brussel' en 'Den Haag' is een uitgelezen kans om de bevoegdheden van die twee tot onderwerp van discussie te maken voor de burgers. Het is een mooie uitdaging om daar een mening over te vormen. Het is onzin dat dit te moeilijk is voor gewone mensen. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer gaat het ook over ingewikkelde dingen. Vraag maar eens aan een burger wat het Witteveen-kader is. Defensie, pensioenen, werkgelegenheid; dat zijn toch ook lastige thema's. Het argument dat het te moeilijk is, is dus een argument tegen democratie in het algemeen, dat mensen daar te dom voor zijn. Het is de taak van de politiek complexe zaken helder uit te leggen. Als ze dat niet kunnen, dan toont dat hun onvermogen aan. Dat is geen reden om geen referendum te houden.

"Zelf ga ik tegen het verdrag stemmen. Geopolitiek is het niet verantwoord de schijn te wekken dat we Oekraïne binnen de Europese invloedssfeer willen brengen. Dat doet de relatie met Rusland geen goed en daar hebben we wel mee te maken. Dit is een verdere provocatie, we kunnen het beter even laten rusten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden