Onzichtbare milieuramp enorm hoofdpijndossier voor Californië

Op deze gasopslag, Porter Ranch, voltrekt zich een 'stille milieuramp'.Beeld ap

Een gaslek diep onder de grond bij Los Angeles blijkt een waar hoofdpijndossier voor de Amerikaanse staat Californië. Al ruim twee maanden lang komt er zoveel aardgas vrij, dat al gesproken wordt over een van de grootste milieurampen in jaren. Vorige week werd de noodtoestand uitgeroepen, toen bleek dat het lek zeker nog zeker anderhalve maand niet kan worden gedicht.

Niet dat de autoriteiten in het gebied verrast zijn door het gaslek. Al op 23 oktober kondigde Southern California Gas (SoCalGas) aan dat in een leiding op een aardgasopslagplaats een scheur was ontstaan.

Het grote probleem: de leiding ligt 2,4 kilometer diep en is dus zeer moeilijk bereikbaar. Diverse pogingen om het lek te dichten met een mengsel van beton en modder faalden, omdat dat goedje niet zwaar genoeg was om de druk van het gas te weerstaan.

De hoop dat het lek snel wordt gedicht, is inmiddels vervlogen. SoCalGas kondigde aan dat alleen door een nieuw gat te boren de leiding kan worden bereikt. En dat gaat zeker nog tot eind februari duren, meldde het bedrijf deze week. Reden voor de Californische gouverneur Jerry Brown om de noodtoestand uit te roepen.

Zeven miljoen auto's
Methaan is met het blote oog niet te zien. Alleen op video's die zijn geschoten met een infraroodcamera wordt duidelijk dat een enorme hoeveelheid gas de atmosfeer in stroomt. Milieugroepen zeggen dat dagelijks net zoveel methaan in de lucht komt als de hoeveelheid gassen die zeven miljoen auto's per dag produceren.

In Los Angeles klinkt inmiddels gemor. De mensen zijn er klaar met het onvermogen van SoCalGas om het gat te dichten. De lokale krant The Los Angeles Times heeft op zijn website een ticker geplaatst die laat zien hoeveel dagen het lek al open is. Inmiddels staat de teller op 78.

Hoofdpijn en bloedneuzen
Onderzoeken hebben tot nu toe niet gewezen op de langetermijngevolgen van de uitstoot, toch zijn ruim 2000 gezinnen de afgelopen maanden verhuisd na lichamelijke klachten. Ze klagen over hoofdpijn, misselijkheid en bloedneuzen. Dat komt mogelijk door een chemische stof die is toegevoegd aan het methaan.

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen voor het milieu zijn. Methaan is evenals CO2 een broeikasgas en blijft in vergelijking met CO2 relatief kort in de lucht hangen. Maar, zo waarschuwde de Amerikaanse onderzoeksinstantie California Air Resources Board, als wordt gekeken naar opwarming van de atmosfeer kan de impact van methaan tien, honderd of zelfs duizend keer zo groot zijn als koolstofdioxide.

Tekent een stille milieuramp zich af? Het lijkt er wel op. Duidelijk wordt wel dat alle plannen voor een schoner klimaatbeleid danig worden doorkruist. En dat in Californië, een staten die pretendeert een van de groenste in Amerika te zijn.

Inmiddels wordt de vergelijking met de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 veelvuldig gemaakt. Maar er is een groot verschil: de gevolgen van die ramp, waarbij olie uit een leiding van oliemaatschappij BP 87 dagen de zee in stroomde, waren voor iedereen te zien. En daar kan geen onzichtbaar gas tegenop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden