Onzichtbaar arm

Een eigen bedrijf brak John Buisman op. Na een faillissement moest hij psychoses overwinnen. Nu lijdt hij in stilte armoe.

Op zijn veertiende kwam John Buisman (63) in de zaak bij zijn oom, een groot installatiebedrijf. Hij werkte er bijna 35 jaar en klom in die tijd op van ’ambachtsschooljongen’ tot directeur van de holding met elf werkmaatschappijen.

Toen hij tegen de vijftig liep wilde Buisman wel eens iets anders. Hij besloot zijn zaak van de hand te doen en zocht een koper. Maar tot een verkoop kwam het niet, want Buismans bedrijf bleek failliet. Van de ene dag op de andere zat hij met een miljoenenschuld.

Het verlies van zijn bedrijf greep hem erg aan, zegt Buisman. „Ik werd geestelijk erg ziek.”

Dat is te zeggen: Buisman werd drie keer met psychoses opgenomen in een kliniek, bracht tijd door in de isoleercel. Ondertussen stonden de schuldeisers van het faillissement op de stoep. „Gelukkig had ik familieleden die daar tussen sprongen”, zegt Buisman. „Zij hebben via de rechter schuldhulpverlening geregeld.”

Tien jaar lang leefde Buisman van het absolute minimum. „Terwijl de psychoses me om de oren vlogen. Ik ben in die periode drie keer opgenomen. Afschuwelijk, ik wil dat nooit meer meemaken.”

Toen hij uit de kliniek kwam vroeg zijn bewindvoerder: „Moet ik je zaken nog verder regelen, of wil je dat zelf doen?” Dat wilde Buisman liever zelf. „Uit eigenwaarde.”

Volgens Kerkinactie zijn (voormalig) psychiatrisch patiënten een opvallende groep die armoede lijdt. „Dat begrijp ik heel goed”, zegt Buisman. In je bovenkamer is het niet in orde. Je gaat je geld dan uitgeven aan verkeerde dingen.”

Aan drugs, bijvoorbeeld.

Buisman: „Ik hoopte dat ik me er beter door zou gaan voelen, maar juist daar kreeg ik psychoses van.”

Buisman is nu gezond en schuldenvrij. Hij leeft van een minimumuitkering van 695 euro per maand en de vergoeding van 1500 euro die hij jaarlijks krijgt voor het vrijwilligerswerk dat hij doet. „Ik red het daarmee, maar met een gezin zou het niet gaan.”

„Ik dop in stilte mijn eigen boontjes. Ik ben van de straat en heb onderdak, dus ik ben niet zichtbaar arm”, zegt Buisman. „Ik hoor bij die mensen die stille armoede lijden. Volgens mij is dat een heel grote groep.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden