Onzekerheid en bezorgdheid over veiligheid vrouwen

De vrouwenopvanghuizen overleggen vandaag met de ministers Donner en Verdonk over de zorgelijke situatie van vrouwen die permanent worden bedreigd.

Deze vrouwen rest vaak niets anders dan emigreren, van identiteit veranderen of jarenlang onderduiken. Opvanghuizen worstelen met de vraag wanneer een vrouw het schuiladres kan verlaten en hoe veilig zij dan is, zo blijkt uit een telefonische rondgang. De onzekerheid daarover is toegenomen, nadat vorig jaar drie vrouwen die in de opvang zaten werden vermoord. Eerwraak was vermoedelijk het motief. Noch de Federatie Opvang, noch de opvanghuizen weten wat ze hiermee aanmoeten.

,,Sommige vrouwen zijn nooit veilig. Het gebeurt dat vrouwen emigreren, van identiteit veranderen of jarenlang onderduiken'', zegt Johan Gortworst, plaatsvervangend directeur van de Federatie Opvang. De organisatie voert vandaag overleg met de ministers Donner (justitie) en Verdonk (integratie).

Volgens Gortworst zijn er momenteel meer dan honderd vrouwen in de opvanghuizen die in direct levensgevaar verkeren. Het gaat niet alleen om 'eergerelateerd geweld' en even goed om allochtone als autochtone vrouwen.

Gortworst noemt de veiligheid van mishandelde vrouwen die de opvang verlaten een knelpunt. ,,Wanneer kunnen de vrouwen naar buiten, mogen ze contact met de buitenwereld en wie zijn er betrokken bij de veiligheid van die vrouwen?''

Hij ziet een oplossing in een naadloze samenwerking met politie, gemeenten en het OM. Een andere identiteit aannemen of plaatsing in een safe house (waar Nederland er volgens de opvang in Overijssel tien van telt) vindt de Federatie geen oplossing.

Volgens Anke van Dijke, directeur van de centrale opvang Fryslân, worden er wel instanties ingeschakeld wanneer een vrouw de opvang verlaat. ,,Maar meer controles en vrouwen volgen die uit de opvanghuizen komen, is wenselijk, zegt zij. ,,Zo nemen sommige opvanghuizen na een halfjaar contact op met een vrouw om te vragen hoe het gaat. Andere doen dat niet.''

In Leeuwarden verblijven twee vrouwen die al jaren van opvang naar opvang gaan. Ook andere opvanghuizen hebben hiermee te maken. Waar moeten die vrouwen uiteindelijk heen? Van Dijke: ,,Ja, dat is een goede. Niet iedere vrouw is zomaar veilig als ze weer naar huis gaat. Er zijn er die blijven verkassen.'' Het gaat volgens Van Dijke om extreme gevallen die je niet kunt voorkomen.

In Rotterdam is het onlangs voorgekomen dat een vrouw moest emigreren. ,,Het ging om een slachtoffer van vrouwenhandel die van de opvang in Leeuwarden naar Maastricht, Rotterdam en Venlo ging en steeds niet veilig bleek'', vertelt

Jeannette van der Geer, manager van de Rotterdamse opvang. Volgens haar is dit voorval 'niet zeldzaam'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden