Onzekerheid blijft over lot van in Bosnië vermiste Franse piloten

PARIJS (AP, REUTER, AFP) - Er is nog steeds geen duidelijkheid over het lot van de twee Franse piloten die eind augustus boven Bosnië werden neergeschoten en vermoedelijk in handen zijn van de Bosnische Serviërs.

Vannacht liep een ultimatum af dat de Franse minister van buitenlandse zaken Hervé de Charette vrijdag stelde. Hij sprak toen van een 'crisissituatie die het vredesproces in gevaar brengt'. Het leidde tot speculaties dat Frankrijk wellicht de ondertekening van het vredesakkoord voor Bosnië, dat donderdag op het programma staat, wil uitstellen. Een woordvoerder van buitenlandse zaken liet zaterdag weten niet te verwachten dat het zover zou komen. Volgens hem bestaan er vele mogelijkheden om druk uit te oefenen op de Bosnische Serviërs, “maar is het beter daarover niet in het openbaar te spreken”.

Le Monde meldde zaterdag dat Frankrijk zou aansturen op het opnieuw opleggen van sancties aan klein-Joegoslavië. De VN stelden in mei 1992 een embargo tegen Servië en Montenegro, maar dat werd na de onderhandelingen over Bosnië in Dayton opgeschort. Volgens het Servische persbureau Beta zouden Fransen en Britten (die het grootste deel van de Snelle Reactiemacht vormen) militaire actie overwegen.

- Meer nieuws op pagina 5

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden