Onzekere Chinese machthebbers voeren de repressie op

Activist Hu Shigen voor de rechter in China. Beeld ap

Een Chinese advocaat en mensenrechtenactivist is vandaag veroordeeld tot zeveneneenhalf jaar cel voor het ondermijnen van de staat. Gisteren werd een collega van hem ook al veroordeeld. De vonnissen zijn onderdeel van een harde onderdrukkingscampagne van het Chinese bewind.

"De Chinese machthebbers zijn nooit tolerant geweest ten opzichte van dissidenten", zegt China-kenner Henk Schulte Nordholt. "Maar de laatste drie jaar onder president Xi Jinping is de houding enorm verhard. Nu gaan ze ook al achter advocaten aan die opkomen voor dissidenten."

De advocaat die vandaag werd veroordeeld, de 61-jarige Hu Shigen, was vroeger hoogleraar in Peking en zette zich in voor meer democratie na neergeslagen protesten op het beroemde Tiananmen-plein. Hij werd in 1994 veroordeeld voor contrarevolutionaire activiteiten en kwam in 2008 vrij. Maar nu is hij dus opnieuw veroordeeld.

Hu leidde volgens de Chinese justitie een 'ondergrondse organisatie' die zich voordeed als kerk, maar die er op uit was wangedrag van de autoriteiten te openbaren. "Hu's ideologie en gedrag hebben ernstige schade toegebracht aan het land en de sociale stabiliteit", aldus de aanklagers.

Hu werd een jaar geleden opgepakt met honderden andere advocaten en activisten. De meesten zijn inmiddels vrijgelaten, maar de meest vooraanstaande worden vervolgd.

Volgens kenners is het de ernstigste golf van repressie sinds de onderdrukking die volgde op de pro-democratie-protesten op het Tiananmen-plein. "Het Chinese regime is zwak en onzeker en ziet achter alle binnenlandse kritiek een buitenlands complot", zegt Schulte Nordholt. "De machthebbers denken dat de Amerikanen regime change willen in China. En ze zien in eigen land een samenleving onstaan die globaliseert en moderniseert, en die steeds meer contact heeft met de buitenwereld. Ze zijn bang de macht te verliezen."

Volgens Schulte Nordholt speelt ook de vertraging van de economische groei in China een rol. Er zijn de laatste tijd, vooral bij oude staatsbedrijven, miljoenen mensen ontslagen. De communistische partij is bang voor sociale onrust.

Schulte Nordholt: "Het is eigenlijk gek, want de partij heeft heel veel leden is ongelooflijk fijnmazig aanwezig in de samenleving. Maar de partijbazen weten ook dat de meeste van die leden carrière-opportunisten zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden