Onzeker wat munitiedepot van Taliban deed ontploffen

ISLAMABAD (AP, AFP, Reuter) - Bij een enorme explosie in een munitie-depot van de politie in Jalalabad, in het oosten van Afghanistan, zijn vermoedelijk zo'n vijftig mensen gedood en 200 anderen gewond geraakt.

Inwoners van de aan Pakistan grenzende stad zeiden dat een raket het depot had getroffen, maar hiervan kon geen bevestiging worden verkregen. Tien huizen werden met de grond gelijk gemaakt en honderd andere woningen raakten beschadigd.

Jalalabad telt veel vestigingen van internationale hulporganisaties. Een medewerker van het Rode Kruis zei gisteren dat 16 lichamen waren geborgen, maar dat er nog meer dodelijke slachtoffers werden verwacht. Grenswachten in Pakistan meldden dat er vijftig doden waren. Volgens het in Pakistan gevestigde Afghaanse persbureau AIP volgden op de eerste ontploffing nog een serie explosies. Nog geen enkele organisatie heeft de aanslag opgeëist. Hierdoor is enige twijfel over de oorzaak van de explosies.

Sinds de fundamentalistische Taliban Jalalabad afgelopen september innamen, zijn er geen gevechten meer geweest in de regio. Maar de Taliban kampen wel in de noordelijke provincie Koehar met een opstand door strijders van de voormalige gouverneur van Jalalabad.

Een westerse militaire deskundige zei niet uit te sluiten dat het bij het politiebureau gelegen depot met wapens en munitie per ongeluk explodeerde. “In de depots wordt geen enkel onderscheid gemaakt tussen raketten en explosieven. Direct bruikbare munitie ligt er vrijelijk opgeslagen.”

Een VN-functionaris in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zei dat explosies in kazernes van de Taliban-militie niet ongewoon zijn door de onzorgvuldigheid van de strijders bij het opslaan van munitie. Hij zei dat zich onlangs in Kandahar, in het zuidoosten, drie explosies hadden voorgedaan in wapenopslagplaatsen.

In de woonwijk waar de explosie gisteren plaatsvond, werd veel niet-ontplofte munitie rondgeslingerd. De gouverneur van de regio, Maulvi Kabir, vroeg de Verenigde Naties in Kaboel om te helpen de munitie op te ruimen of onschadelijk te maken. Het was de eerste keer dat de Taliban hulp vroegen van explosieven-experts van de VN. De Taliban, een groepering van voormalige religieuze studenten, hebben een streng islamitisch bewind ingesteld in twee-derde deel van Afghanistan, dat vorig jaar door hen werd veroverd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden