Onzeker vervolg dreigt voor AZ

Koeman deelt instructies uit tijdens de training van AZ in het Emirates Stadion van Arsenal. ( FOTO KOEN VAN WEEL, ANP)

Met AZ keert trainer Ronald Koeman vanavond terug in het Emirates Stadion van Arsenal. Of zijn zoete herinneringen nog van waarde kunnen zijn, mag worden betwijfeld.

De al vroeg in dit nieuwe seizoen gedesoriënteerd geraakte kampioen van Nederland is beland in Londen, waar weinig hoop kan worden geboden dat daar de juiste richting wél kan worden gevonden. AZ wacht vanavond de zwaarste opdracht in zijn debuutcampagne in de Champions League in het imposante Emirates Stadium, waaraan de voorganger van het zoekende gezelschap, trainer Ronald Koeman, zoete herinneringen bewaart. Maar op voorhand mag ten zeerste worden betwijfeld of die voor hem nu nog van waarde kunnen zijn, laat staan voor zijn spelers.

Begin maart 2007 had Koeman de vuisten kunnen ballen in het nieuwe stadion, waarin Arsenal gewiekst was afgetroefd. Met een 1-1 gelijkspel, dat volstond na een 1-0 zege in Eindhoven, plaatste PSV zich voor de kwartfinale van de Champions League, als de derde club al die in kort tijdsbestek onder Koemans leiding tot dat stadium wist te reiken. Eerder was de coach zo ver gekomen met Benfica én met Ajax, waarmee hij Arsenal in februari 2003 met twee remises een loer had gedraaid – en uiteindelijk in (toen nog) de tweede groepsfase de pas had afgesneden.

Mede op basis daarvan mag, met de nodige stille hoop, graag worden gememoreerd dat Koeman al dan niet dankzij zijn gekende tactische vondsten goede resultaten behaalt tegen Engelse tegenstanders. Met Benfica bedwong hij indertijd bijvoorbeeld ook Manchester United en Liverpool. Maar dergelijke statistieken hebben uiteindelijk vooral vanwege de immer veranderende omstandigheden een betrekkelijke waarde, en eens wordt er onvermijdelijk mee gebroken. Voor Koeman valt te vrezen dat zo’n moment zich vanavond wel eens kan voordoen, nu hij Arsenal in een tamelijk hachelijke situatie tegemoet dient te treden.

Twee weken geleden had het resultaat van het eerste treffen tussen AZ en Arsenal (1-1) ogenschijnlijk nog beantwoord aan de geschetste traditie, maar van een huzarenstukje van Koeman of zijn spelers kon nauwelijks worden gesproken. Het technisch superieure Arsenal was in Alkmaar onbetwistbaar de betere ploeg geweest. AZ verweerde zich naar vermogen, maar de late gelijkmaker was toch vooral aan gemakzucht bij de Engelsen te danken geweest.

Het is moeilijk voorstelbaar dat Arsenal zich zoiets nóg een keer zou laten gebeuren, te meer daar een vroegtijdige beslissing gloort in groep H. Bij een overwinning is Arsenal zo goed als zeker geplaatst, of bij puntenverlies van Standard Luik tegen Olympiakos zelfs al definitief. Arsenal, dat de laatste weken in vloeiende stijl te werk gaat en in eigen land al acht duels achtereen ongeslagen is, zal zich die kans op enige weken van relatieve rust in het drukke seizoen niet willen laten ontnemen. Voor AZ dreigt dan een onzeker vervolg. De Griekse concurrent Olympiakos, die voorlopig vier punten meer heeft, treft in de laatste ronde het dan normaliter onbezorgde Arsenal.

Maar aan dergelijke scenario’s zal de vechter Koeman voorlopig alleen stilzwijgend denken. Op korte termijn heeft hij het lastig genoeg met het zoeken naar aanknopingspunten. Dat bleek het op zich prestigieuze gelijkspel tegen Arsenal niet te zijn getuige de daaropvolgende 2-4 nederlaag tegen Ajax, waarmee het gebrek aan stabiliteit en standvastigheid bij AZ in scherpe contouren werd getekend. Nu hoopt AZ weer vertrouwen te kunnen putten, volgens de sjablonen bij ploegen in vertwijfeling, uit de benauwde 0-1 zege van afgelopen zaterdag bij FC Groningen. Het podium van vanavond zal onvergelijkbaar zijn met dat van enkele dagen geleden.

Daar komt bij dat Koeman niet kan beschikken over de wapens waarmee Arsenal twee jaar geleden door PSV werd overmeesterd: de routine van PSV én de kracht van verdediger Alex, die in Londen na een eigen doelpunt in de slotfase aan de overzijde met een majestueuze kopbal verlichting bracht. Niet voor niets wenste Koeman al snel na zijn entree in Alkmaar een verdediger van dat slag – niet van hetzelfde kaliber, wat onhaalbaar zou zijn voor AZ, wél met de ‘killersmentaliteit’ die de trainer bij zijn over het algemeen zachtaardige spelers mist.

Nu daarin niet is voorzien, heeft Koeman – voor wat dat waard is – toch als enige houvast zijn conduitestaat in wedstrijden tegen Engelse ploegen. „Het is misschien vreemd dat je als Nederlandse trainer vijf keer niet verliest van Arsenal”, zei Koeman gisteren in het prachtige Emirates Stadion. „Maar ook als het tactisch klopt, heb je geluk nodig. In die wedstrijden had Arsenal ook kunnen toeslaan. Zo heb ik als trainer altijd van Co Adriaanse gewonnen, maar er zijn er ook van wie ik meer verloren dan gewonnen heb. Ik schaar het maar onder toevalligheden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden