Weblog

Onze 'virtuele reporter' in de VS

Surfend in en mailend met Amerika volgt Sebastiaan van der Lubben de komende weken de campagnes van John McCain en Barack Obama. Deze week reisde onze ’virtuele reporter’ McCain achterna naar Lancaster (Pennsylvania) en Fairfax (Virginia).

Jack Heller is docent psychologie op het Franklin & Marshall College in Lancaster (Pennsylvania) – één van McCains tussenstations op weg naar 4 november. Heller wil maar wat graag de ins en outs van de verkiezingen in zijn hometown uitleggen. Zeker na McCains bezoekje deze week. In tegenstelling tot zijn collega docenten trouwens, zij laten hun mailtjes massaal onbeantwoord.

Lancaster: Amerikaanse hoofdstad voor één dag. Maar dat is wel heel lang geleden. Tijdens de Amerikaanse vrijmaking van het Britse koninkrijk, om precies te zijn. De stad is nu vooral bekend om de Amish – de vriendelijke, diep religieuze boeren die de moderniteit angstvallig buiten hun gemeenschap houden. Een Democratische stad ook, blijkt uit de campagnedonaties. Net zo Democratisch als Heller. Blijkens de database (daarin naam, adres en het gedoneerde bedrag) gaf hij Obama 750 dollar. En hij is niet de enige ‘Obamaniaan’. Wat heeft McCain in deze stad te zoeken? „James Carville (Bill Clintons campagnemanager) beschreef Pennsylvania als Pittsburgh en Philadelphia, gescheiden door Alabama. Ik bedoel: Pennsylvania bestaat uit twee grote, Democratische steden met een politiek en cultureel ‘tussenland’ dat daar erg van verschilt. Het platteland is erg ruraal, naar binnen gericht en de bewoners hebben een hoop vooroordelen over anderen.”

Precies die tegenstelling is nergens beter voelbaar dan tussen Lancaster Stad en Lancaster County, aldus Heller. Dat maakt een voorspelling van de uitslag dan ook niet eenvoudig. „Obama zal vooral in de stad hoge ogen gooien.” McCain wordt de onbetwiste winnaar op het platte land. Er zijn weliswaar meer plattelanders dan stedelingen, toch is winst voor de Republikeinen geen automatisme. De niet-stemmers, een belangrijke politieke factor in Amerika, zullen volgens Heller bepalen wie Pennsylvania op zijn naam mag schrijven. Om dat voor elkaar te krijgen, moet McCain alles uit de kast trekken. Want, zegt Heller: „We stemmen 4 november op een dinsdag. Mensen hebben een baan, zijn aan het eind van de dag moe en hebben geen zin om uren in de rij te staan.” Ze blijven liever thuis, wat Obama dan weer helpt.

Is Lancaster van politiek-strategisch belang voor McCain, Fairfax laat de natie zien hoe het economisch ook kan. Alan Fogg, hoofd economische ontwikkeling in Fairfax , de tweede stop van McCain op weg naar de overwinning, wil mij maar wat graag aan een mailpartner helpen. Zelf wil hij liever niet ingaan op al te politieke vragen. “Vanwege mijn werk.” Zijn baan vereist blijkbaar politieke neutraliteit.

Toch ook hier die ene vraag: wat maakt Fairfax voor McCain zo belangrijk om er helemaal heen te reizen? It’s the economy, stupid!, lees ik tussen de regels van Foggs mailtje door. Zo zetelen zeven van Amerika’s grootste bedrijven er, verhuisde Volkswagen Amerika vorig jaar haar hoofdkwartier naar Fairfax, hebben veertien Nederlandse bedrijven er een vestiging en zijn de inwoners goed voor een kwart van alle belastingen in Virginia.

„Fairfax is een van de grootse economische successen van dit moment”, citeert Alan Fogg het weekblad Time vol trots. “Heb je nog mensen nodig om over onze stad te spreken?”, mailt hij retorisch, alsof zijn cijfers niet overtuigend genoeg zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden