Onze trots in Hollywood, Rutger Hauer, is opa. Nee, niet net...

Rutger Hauer heeft een privélevenén een kleinzoon.

Onze trots in Hollywood, Rutger Hauer, is opa. Nee, niet net geworden, hij is het al jaren. Maar omdat hij over zijn privéleven altijd zo gesloten is als een oester, weet bijna niemand dat. Echter, afgelopen week was zijn kleinzoon op bezoek in Nederland om de nieuwe geur van het modemerk Dsquared2 te promoten. De 19-jarige Leandro Maeder, die opgroeide in Los Angeles, is namelijk fotomodel en uitgekozen om ’het gezicht’ te zijn van het luchtje.

Zo gesloten als opa Rutger is, zo openhartig is Leandro. Hij vertelde De Telegraaf over zijn leven dat, zachtjes uitgedrukt, niet zonder horten en stoten is verlopen. Leandro werd, toen hij twee jaar was, in een pleeggezin geplaatst. Zijn moeder, Aysha Hauer, kon niet voor hem zorgen vanwege 'persoonlijke problemen'. Vader Olimpio Monticelli vertrok naar zijn geboorteland Italië. Van de rechter mocht hij Leandro niet meenemen. „Hij is nooit meer teruggekomen.” Leandro nam de achternaam aan van zijn adoptiemoeder Kathleen. Zijn voornaam is een verbastering van Oleander en zijn moeder gaf hem als tweede naam Pink - omdat ze een enorme fan was van de band Pink Floyd. „Ik weet niet in wat voor trip ze toen zat”, zegt Leandro daarover.

Aysha Hauer, het enige kind van Rutger, is ook actrice. Ze speelde in de jaren negentig in een aantal weinig opvallende speelfilms. In 1989, Leandro was toen 2 jaar, trouwde ze met de Amerikaanse acteur Thomas Jane, inmiddels de echtgenoot van Patricia Arquette, hier bekend van de tv-serie Medium.

Je zou denken dat Aysha samen met haar vader in Hollywood terechtgekomen is, maar zo ging het niet. Ze groeide op in Zwitserland, bij haar moeder Heidi Merz, de eerste vrouw van Rutger. Hauer leerde haar in 1965 kennen, toen hij nog een relatie had met Willeke van Ammelrooy. Hauer kon eerst niet kiezen tussen de twee vrouwen, maar Heidi werd zwanger en hij trouwde met haar. Het huwelijk duurde maar een paar maanden. Jarenlang heeft hij zijn dochter niet gezien, maar hij heeft zijn eerste gezin wel altijd financieel gesteund. In 1968 liep Hauer op het boekenbal tegen kunstenares Ineke ten Cate op, de vrouw met wie hij nog steeds getrouwd is.

En zijn kleinzoon, ziet hij die wel? „Toen ik klein was zag ik hem heel af en toe, hechter contact kwam pas later”, zegt Leandro. Maar nu is hij idolaat van zijn beroemde opa. „Ik weet dat hij in de toekomst een film met me wil maken. We zitten op dezelfde golflengte.”

Dat zou je kunnen zeggen. Leandro is net zo rebels als zijn opa was in zijn jonge jaren. „Ik experimenteerde met drugs, maar dat was nog het minst erge van alles. Toen ik 16 was zat ik op een privéschool, je weet wel, een instituut voor moeilijk opvoedbare kinderen.” Daarna had hij, net als zijn opa die de zee op ging en het leger uitprobeerde, diverse baantjes. Anderhalf jaar geleden werd hij ’ontdekt’ als model. „Daar had ik nooit echt over nagedacht. Tot mijn zestiende woog ik 100 kilo.” Nu reist hij de hele wereld over en doet campagnes voor de grote modemerken. En op zijn website meldt hij trots dat hij binnenkort in een film gaat spelen.

Rutger Hauer heeft zich indertijd wel bemoeid met het lot van zijn kleinzoon. Leandro’s vader wilde de voogdij over de jongen opeisen, maar daar heeft Hauer zich tegen verzet. Monticelli beschuldigde hem zelfs nog even van ontvoering. Maar de jongen zelf opvoeden, daar begon Hauer niet aan. „Ik kan Leandro geen stabiel gezinsleven bieden”, verklaarde hij in 1991 in een interview. „Je kunt op mijn leeftijd natuurlijk zeggen: ha fijn, ik ga een schip sturen. Maar ik vind acteren veel te leuk. En dit is geen beroep voor een gezinsleven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden