'Onze taak kan alleen worden gerealiseerd aan de frontlinies'

Ideologie Sharia4Holland sluit goed aan op huidige situatie

'De koning is dood, leve de koning!' Het zou van toepassing kunnen zijn op de radicale islamitische organisatie Sharia4Belgium. Op 8 oktober vorig jaar hief ze zich plechtig op, maar volgens veel Belgische moslims bestaat ze nog steeds, zij het nu ondergronds.

De opheffing maakte een einde aan een kortstondig bovengronds bestaan van deze club, die 2,5 jaar eerder beloofde de hele wereld te zullen bevrijden, niet alleen moslims maar ook niet-moslims. Want ook die laatsten zouden, zo heette het, diep lijden onder wetten die waren bedacht door mensen die waren ontstaan uit een druppel sperma en zouden eindigen als rottend vlees.

In plaats van die miserabele mensenwetten moet de wereld de wet van God omarmen, de sharia, vond Sharia4Belgium. Volgens 'Strijders op sandalen', een rapport van Forum, instituut voor multiculturele vraagstukken, hief Sharia4Belgium zich op omdat er een verbod dreigde. Het kleinere Nederlandse filiaal, Sharia4Holland, vooral bekend door een stevige rel in het Amsterdamse debatcentrum De Balie in 2011, bestaat nog wel.

Belgische moslims die hun kinderen als oorlogsvrijwilligers naar Syrië zien vertrekken, hebben er maar weinig vertrouwen in dat Sharia4Belgium echt weg is. De afgelopen weken viel de naam van de organisatie geregeld, vooral in Vilvoorde bij Brussel. Moskeebestuurders vragen zich wanhopig af welke fouten ze hebben gemaakt, dat zich onder hun ogen een groep jongeren kon ontwikkelen met vergaand extreme ideeën. Die jongeren delen pamfletten uit bij moskeeën, die hen vervolgens proberen te verwijderen. En er vertrekken vanuit Vilvoorde en omgeving opvallend veel jongeren naar Syrië.

Het type militante jongeren over wie moslims in Vilvoorde klagen, houdt zich ook in Nederland op bij moskeeën. Sommige van die moskeeën zijn gebrandmerkt als radicaal, maar moeten toch weinig hebben van deze militanten, aan wie ze de toegang ontzeggen. Veel extreme jongeren hebben een crimineel verleden, net als overigens de woordvoerder van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem, die een indrukwekkende Belgische en Marokkaanse straflijst heeft.

Of leden van Sharia4Belgium een hoofdrol spelen bij het ronselen van Syrië-vrijwilligers is niet bewezen. Wel ontvouwde de club al in zijn oprichtingsverklaring in maart 2010, toen er nog geen Arabier in opstand was gekomen, een ideologie die perfect aansluit bij de huidige situatie van revolutie en heilige oorlog. Volgens Sharia4Belgium besteden moskeeën te weinig aandacht aan djihad en takfier - verkettering, het tot ongelovige verklaren van andersdenkende medemoslims, die in beginsel de dood verdienen.

Een passage uit de oprichtingsverklaring biedt een ideologische rechtvaardiging voor de Syrië-vrijwilligers en hun ronselaars: "Onze nobele taak kan alleen gerealiseerd worden aan de hand van mensen die offers aan de frontlinies brengen en niet alleen met boeken, tapes en dergelijke."

Dat was in 2010. Door de oorlog in Syrië is martelaarschap ineens menens geworden en heeft Sharia4Belgium, opgeheven of niet, een nieuwe bestaansreden: 'Weg met de boeken, op naar het front! Bid en vuur!'

Behind Bars
Behind Bars manifesteert zich voornamelijk via het internet. Hoe groot de aanhang is, is onduidelijk. Wel lijken netwerken van de Straat Dawah samen te werken met Behind Bars. Op hun Nederlandse facebookpagina - waarop ze zichzelf voorstellen als beweging die zich inzet voor gewetensgevangenen - tonen ze toespraken van radicale islamistische leiders en hebben ze het over Al-Noesra, de strijdgroep in Syrië die gelieerd is aan Al-Kaida in Irak.

Straat Dawah
Straat Dawah was juist veel op straat te vinden. Ze proberen 'ongelovigen' op straat te bekeren tot de islam. Van dit netwerk jonge moslims zijn verschillende filmpjes op YouTube te vinden. Bij de Kamer van Koophandel was Straat Dawah op hetzelfde adres ingeschreven als de stichting Intisaar die begin dit jaar officieel uit het handelsregister is uitgeschreven. Bekend werden ze na een reportage van de EO over hoe ze christenen in Urk probeerden te bekeren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden